In mei starten grondige verbouwingswerken in de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek van Sint-Gillis. Daarom sluit de bib na zaterdag 8 april gedurende 9 maanden haar deuren. Vanaf 8 mei opent in Cafe Crix een tijdelijke pop-up bib haar deuren.

 Met de verbouwing wordt de bib ruimer, met meer daglicht, is er extra aandacht voor de jongste bib-gebruikers en wordt voor een nieuwe bib-beleving gezorgd. Met andere woorden meer ademruimte om te lezen, om boeken te ontlenen, om elkaar te ontmoeten en om inspiratie of kennis op te doen. De verbouwing is het resultaat van een samenwerking tussen HUB-architecten en ABC (Art Basics for Children).

“De bouw van een brede trap in het hart van de bib is een belangrijke ingreep met een dubbele functie. De brede trap verbindt de kelderverdieping met de rest van het bibliotheekgebouw en zorgt letterlijk voor meer en een grotere open ruimte. Tegelijk vormt de trap een aula waar lezingen of theater- en filmvoorstellingen kunnen plaatsvinden. Zo wordt het hart van de bib een echte ontmoetingsplek”, zegt schepen Willem Stevens.

Na de verbouwing wordt het gelijkvloers in de eerste plaats een ruimte voor kinderen. Elk kind, van de allerkleinste vergezeld door papa of mama tot tieners, krijgen hier een specifieke plek met een computerhoek, leesruimte, een ruimte voor creatieve activiteiten en een toegang tot de kleine tuin.

Ook voor volwassenen die Nederlands leren, wordt op het gelijkvloers plaats voorzien. In de vorm van een taalpunt Nederlands met cursussen, oefenmaterialen, eenvoudige leesboeken, een Nederlandstalige dvd-collectie en een aparte computer. De volledige kelderverdieping wordt ingericht voor volwassen bibliotheekbezoekers. Zij kunnen hier terecht voor een up-to-date collectie fictie en non-fictie in het Nederlands en voor een fijne selectie Engelse, Spaanstalige en Arabische romans. Er wordt ook een koffiehoek met kranten en tijdschriften.

Vanaf 8 mei verhuist de bib gedurende de werken met een deel van haar collectie naar het Crix Café in de naburige Montenegrostraat dat wordt omgetoverd tot pop-up bib. De bib en het Crix Café slaan de handen in elkaar voor een inspirerende literaire samenwerking. Voor dvd’s en reisboeken wordt er samengewerkt met Blieb, de bib van Vorst waar een deel van de collectie tijdelijk wordt gehuisvest en voor de kinderen van de Nederlandstalige scholen in St-Gillis wordt een aparte boekencollectie in elke school voorzien.