Nu het weer kouder wordt en de feestperiode voor de deur staat vragen veel mensen zich af wat de overheid doet voor de daklozen die we jammer genoeg in onze stad dagelijks kunnen zien.

Jammer genoeg neemt niet iedereen zijn verantwoordelijkheid om te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. Zo weigert de federale overheid een oplossing te voorzien voor vluchtelingen in de buurt van de stations die op doortocht zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Sommige gemeenten in Vlaanderen en Wallonië sturen hun daklozen naar Brussel. Dat is werkelijk schandalig. Mensen in nood, wat daklozen in de winterperiode zijn, bewust niet helpen om er ‘vanaf te raken’ is niet enkel een misdrijf, het is ook onverenigbaar met alle waarden waar ik als mens voor sta.

De Brusselse overheid en de bevoegde minister Pascal Smet doen wat ze kunnen.

Zo werd het aantal bedden voor winteropvang uitgebreid van 620 naar 1090. Een nieuw gebouw aan de Poincarrélaan ging open en er komen plaatsen bij in Haren, waar Brussel een gebouw moest inrichten omdat de federale overheid dit niet wilde doen.

Het aantal opvangplaatsen die het hele jaar door beschikbaar zijn werd uitgebreid van 193 naar 303. Voor families met kinderen zijn er 120 plaatsen voorzien die 24/24u beschikbaar zijn.

Wat ook nieuw is, is dat kwetsbare mensen (vrouwen, families met kinderen, zieke of oudere mensen) of mensen die regelmatig in de opvang verblijven niet meer moeten bellen om plaats te reserveren, hun plaats wordt automatisch gedurende de hele winterperiode voorzien, wat heel wat stress en zorgen wegneemt.

Daklozen of mensen die hen willen helpen kunnen 24/24u bellen (ook met gsm) naar het gratis nummer 0800/99.340 dat wordt beheerd door Samusocial. Hier kunnen mensen worden doorverwezen naar de geschikte opvang. 

 Ik besef dat sommige mensen alsnog verkiezen op straat te blijven of dat het opvangsysteem voor sommigen moeilijk te begrijpen is of niet feilloos werkt. Ik roep daarom iedereen op om alert te blijven en mocht hij of zij op de hoogte zijn van mensen die echt dringend hulp nodig hebben om tijdig de hulpdiensten of de sociale diensten te verwittigen.