Na jaren was het tijd geworden dat de bibliotheek niet enkel een plaats meer was om boeken – cd’s – dvd’s - te lenen maar ook waar mensen terecht konden om te internetten, digitale boeken te lenen of ter plaatse de krant te lezen. Het is een ontmoetingsplaats geworden.

De bibliotheek kreeg uitbreiding met onder andere een nieuwe leesruimte. We merken dat de inwoners er vooral de krant komen lezen, tijdschriften en kookboeken doorbladeren. 

Er werd, met subsidies van de provincie, een RFID-systeem geïnstalleerd. Met het zelfontleensysteem hebben onze bibliotheekassistenten meer ruimte om de leners te woord te staan bij hun zoektocht naar het gepaste materiaal. 

De vloer van de bibliotheek werd volledig vernieuwd en het nieuwe onthaalpunt kreeg een frisse, uitnodigende look. 

We wilden mee met de flow van de digitalisering en daarom startten we een project met e-readers. De leners kunnen op deze manier een aantal digitale boeken aanvragen waarbij ze de mogelijkheid hebben om hun toestel mee te nemen als ze bijvoorbeeld op reis vertrekken. Doch is het verder inzetten op de papieren boeken belangrijk. 

We zijn gestart dit jaar met mailmerge: de leners worden op de hoogte gebracht wanneer ze hun uitgeleende materiaal best terug bezorgen zonder dat daar een boete aan vast hangt. 

De brouwzaal, in hetzelfde gebouw waar onder andere de gemeenteraden plaatsvinden, kreeg een geluidsinstallatie en een scherm met beamer om de vergaderingen nog vlotter te laten verlopen. 

Last but not least zal het administratieve gedeelte worden meegenomen in deze metamorfose. De vloer zal worden opgefrist alsook komen er nieuwe burelen.

Schepen van cultuur

Jessy Salenbien