Nu Open VLD openlijk kiest voor N-VA als regeringspartner, is de inzet van de verkiezingen duidelijk: als sp.a op 7 juni niet groot genoeg is, komt er een rechtse regering. Voor Open VLD is het enkele weken voor de verkiezingen bij monde van Karel De Gucht al duidelijk: “Economisch zitten we dichter bij N-VA dan bij sp.a. Het is dan ook geen wet van Meden en Perzen dat sp.a in de Vlaamse regering komt.

Frank Vandenbroucke had die aanval al langer zien aankomen: “De Gucht zet de zaken daarmee op scherp”, zegt Vandenbroucke. “We voelen al langer dat de liberalen liever van ons verlost zouden zijn. We hebben in deze regering zware discussies met hen gevoerd en vaak onze slag thuisgehaald. Bovendien droomt Open VLD van een coalitie zonder ons om zich in te dekken tegen Lijst Dedecker.”

Volgens Vandenbroucke is de inzet van de verkiezingen hiermee nog eens duidelijk gemaakt.“De uitspraken van De Gucht hebben alvast het voordeel dat ze de inzet van de verkiezingen duidelijk maken: sp.a moet op 7 juni voldoende sterk zijn om te kunnen wegen, anders komt er een rechtse regering zonder ons. Als de mensen willen dat de volgende Vlaamse regering voldoende sociaal is, moeten ze op sp.a stemmen. Wie straks stemt op SLP, PvdA of Groen! krijgt een rechtse regering. Beter dus één sterke pitbull in de regering, dan veel kritische horzels in het parlement”, besluit Vandenbroucke.