Elke verkiezing heeft zijn eigen, vaak onbeheersbare dynamiek. Ook ditmaal heeft de campagne weer een onverwachte wending genomen. Een week geleden hing de sp.a nog in de touwen, maar stilaan is ze - zonder er veel voor te moeten doen - de inzet van de verkiezingen geworden.

Want de hamvraag luidt elke dag duidelijker: wordt de volgende Vlaamse regering centrumlinks of centrumrechts?

Vorige week lag sp.a nog vooral onder het spervuur van haar concurrenten aan de linkerzijde: Groen!, PVDA+, de SLP van Geert Lambert, de radicaal-linkse studenten van de LSP en de bloedrode rakkers van SP.a Rood binnen de eigen partij. Het verwijt aan sp.a was dat ze niet links genoeg meer was, dat ze was verdampt door te lang in regeringen te zitten en dat ze haar ideologie had laten verwateren tot een 'socialisme met blauwe plekken'. Aldus het dagboek van vorige week.

Maar de jongste dagen is het debat verschoven naar de grotere spelers op het politieke speelveld, naar de partijen die straks echt kans maken op regeringsdeelname. En die kanshebbers situeren zich - met uitzondering van Groen! - allemaal pal in het centrum of rechts daarvan.

Het is vooral Open Vld dat de kat de bel aanbond. Karel De Gucht opperde als eerste de suggestie dat CD&V en zijn eigen partij na de verkiezingen eens moeten bekijken of er een coalitie mogelijk is met N-VA. Je voelde het meteen: dit was geen losse flodder van De Gucht, hier was over nagedacht en gesproken binnen de partijtop. Als er zondag onder de taalgrens een einde komt aan de PS-staat, dan is voor Open Vld een centrumrechtse Vlaamse regering veel interessanter om het land en zijn gewesten te besturen zonder socialisten op de verschillende niveaus.

Wat zou Kris Peeters ervan vinden? Als huidig en toekomstig minister-president legt hij nu liever geen grote verklaringen af, want hij moet straks de onderhandelingen leiden en dat doe je bij voorkeur met een schone lei. Maar we weten wel dat Peeters zeer tevreden is over zijn samenwerking met de ministers van sp.a-spirit, vooral met viceminister-president Frank Vandenbroucke.

En zo wordt dus duidelijk waar het zondag om draait. Alle partijen zijn het erover eens dat de politiek zich de komende jaren vooral moet concentreren op het opvangen van de crisis, maar hoe vindt u dat dit moet gebeuren: met vooral linkse of rechtse accenten? Wij kijken zondag met spanning uit naar de scores van N-VA, LDD, Groen! en sp.a.