Woensdagochtend begon de jaarlijkse inschrijvingsperiode voor Brusselse middelbare scholen. Zoals elk jaar moesten de Brussels ouders aan een wedstrijd muisklikken deelnemen. Jef Van Damme (sp.a) wil dat de wijze van inschrijven in de toekomst anders verloopt. Hij ondervroeg hierover collegelid Guy Vanhengel, bevoegd voor Onderwijs, in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.  

Brusselse ouders van een kind dat volgend jaar naar het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel wil gaan, moesten woensdagochtend de vingerkootjes stretchen. Klokslag 13 uur kwam het erop aan om hun kind vliegensvlug in te schrijven in de school van hun voorkeur. En dan is het een paar weken nagelbijtend afwachten. Om toch dat ene plaatsje te pakken te krijgen, werden bovendien vaak familieleden of kennissen ingeschakeld. Het huidige inschrijvingssysteem lijkt een beetje als tickets voor Tomorrowland proberen bemachtigen. Online inschrijven biedt een zeker antwoord op de wachtrijen aan de schoolpoorten en kan mits het hanteren van de juiste criteria ongelijkheid tussen instellingen degelijks wegwerken.

"Het nu in Brussel gebruikte criterium van het tijdstip van aanmelden zorgt er echter voor dat dit ongelijkheid in de hand wordt gewerkt," aldus Van Damme. "Enkel wie vlot is met computer en internet kan eerst een keuze maken. Het is bovendien extreem stressvol voor de betrokken ouders en kinderen. sp.a vindt dit een unfair, elitair en onhoudbaar systeem!".

Van Damme ondervroeg hierover vandaag bevoegd collegelid Guy Vanhengel in de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze erkende dat er problemen zijn, maar verwees naar de actoren binnen het Lokaal Overlegplatform (LOP). sp.awil dat de overheid en de onderwijskoepels binnen dat LOP rond de tafel gaan zitten om een eerlijker systeem uit te werken.