De begrotingsinspanningen moeten correct en rechtvaardig verdeeld worden over de verschillende bevolkingsgroepen. Fiscale amnestie om extra middelen op te halen, is onbespreekbaar voor sp.a. "Zo geef je het verkeerde signaal dat een paar jaartjes frauderen geen probleem is."

"Ik stel vast dat deze regering in amper 2,5 maanden tijd al meer heeft beslist dan de vorige regering. Of de laatste regering-Verhofstadt, om een regering te noemen waarin wij ook zaten. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de regering de begrotingscontrole tot een goed einde zal brengen. De verhouding tussen besparingen en nieuwe inkomsten heeft voor mij geen enkel belang. Als de maatregelen maar rechtvaardig zijn en ervoor zorgen dat we er met zijn allen op vooruitgaan.

"Ik wil geen 'Duitse toestanden' in ons land. Dat men er alles aan doet om zoveel mogelijk jobs te creëren, uitstekend. Maar er zijn wel grenzen. Er is een grote druk op de lonen. Dat is misschien goed voor de bedrijven, maar is het ook nog goed voor de mensen? Ik dacht van niet. Ik heb geen problemen met winst en bonussen, het is echter wel een probleem wanneer daar slechts een paar mensen, slechts een kleine bovenlaag van de bevolking, beter van wordt."

 

"Ons probleem is dat de rijkdom slecht verdeeld wordt. Er zijn steeds meer armen, een mens moet nu al op 30 jaar lenen om zijn huis nog afbetaald te krijgen, vrachtwagenchauffeurs moeten zelfstandig worden om nog aan de bak te komen gezien de concurrentie uit Oost-Europa. Gelijktijdig zijn er die alsmaar rijker worden. We kunnen kiezen: ofwel stemmen we ons op Oost-Europa af en gaan onze lonen omlaag, ofwel stemt Oost-Europa zich op ons af en gaan de lonen daar omhoog."

 

"Fiscale amnestie - een piste die sommigen opperen om extra geld op te halen en het begrotingstekort in te dijken - is voor mij onbespreekbaar in de huidige budgettaire context. Het is fundamenteel onrechtvaardig. Met fiscale amnestie geef je het signaal dat een paar jaartjes frauderen geen probleem is."