In een interview in De Standaard (15/10) reageert Bruno Tobback op de uitspraken van Gert Peersman die zei dat de huidige regering ook met de socialisten had gekund.

U kunt rustig gaan zeilen, zei econoom Gert Peersman gisteren in deze krant. De regering-Michel voert een beleid dat ook met socialisten had gekund.

Bruno Tobback: Ik ga zeker niet zeilen. Peersman zou misschien beter zelf wat minder zeilen, als hij al doet, en het regeerakkoord helemaal lezen vooraleer hij zulke uitspraken doet. Zijn analyse is heel partieel. Het klopt dat deze regering dingen uitvoert die wij op het spoor hebben gezet, zoals het competitiviteitspact of de invoering van de kaaiman- of doorkijktaks.'

Nu zegt u het zelf, de regering-Michel pakt de vermogens aan.

Bruno Tobback: Laat mij niet lachen. Die kaaimantaks is een schaamlapje, meer niet. Van een echte vermogenswinstbelasting is helemaal geen sprake. Echte fiscale rechtvaardigheid is nog altijd ver te zoeken. Alle lasten komen nog altijd op de rug van de werkenden terecht.

De regering-Di Rupo heeft dan wel geen indexsprong doorgevoerd, maar heeft toch ook gemorreld aan de ¬index en er alles aan gedaan om de prijsstijgingen onder controle te houden.

Bruno Tobback: Ik ben die tendentieuze opmerkingen zo beu. Wat de regering-Di Rupo gedaan heeft is geen indexsprong, zelfs geen verdoken indexsprong. Als de prijzen niet stijgen, moeten de lonen niet aangepast worden. In dat geval verarmt de burger niet. Maar de regering-Michel zal eerst samen met de regering-Bourgeois de prijzen laten stijgen om daarna de burgers een (index)aanpassing van hun loon of hun uitkering door de neus te boren. Wat de regering-Michel doet is de burgers verarmen. Neen, dit beleid hadden wij nooit kunnen slikken.

 

Bron: De Standaard