Vrijetijdssite in een nieuw kleedje


Na de opening van de nieuwe bibliotheek kreeg de oude bibliotheek een nieuwe invulling, en de centrale inkomhal kreeg een heel nieuw kleedje. Ook de buitenaanleg, met een ‘amfitheater’ wordt verder afgewerkt.

 

Sinds de opening in 1985 was er nauwelijks iets veranderd aan de inkleding van zowel de bibliotheek als de centrale foyer. Daardoor straalde de hele site een wat oubollig imago uit. De bouw van de bibliotheek wordt het begin van een grondige renovatie van de Kimpel, in drie fases.

In de eerste fase van het drieluik werd er gestart met de bouw van een splinternieuwe bibliotheek. De nieuwe moderne bibliotheek is ingericht met themahoeken, interactieve digitale tafels en een uitgebreide muziekcollectie. Er werd een uiterst aangename omgeving gecreëerd om in alle rust een boek uit te zoeken, te studeren of een lezing bij te wonen. De vernieuwde bibliotheek slaat duidelijk aan, sinds de verhuis naar de nieuwbouw is het leden aantal al met ¼ toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Meer dan 1000 nieuwe leden hebben zich in de afgelopen maanden aangemeld.”

Momenteel is de tweede fase van de renovatiewerken net afgerond. In deze fase werd de inkomhal heringericht, samen met de oude bibliotheek en werden er omgevingswerken uitgevoerd rondom de hele site. Zo is er nu een groot openlucht amfitheater met uitzicht op een reuzenscherm. Verder is de parking anders georganiseerd zodat er meer parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De grote nieuwe corridor tussen de oude en nieuwe bibliotheek vormt een open gang naar de hoofdingang van de foyer. Diezelfde foyer is ondertussen bijna verdubbeld in ruimte door het opentrekken van de centrale ruimte richting de oude bibliotheek en de cafetaria. Daarnaast zijn de centrale kantoren en balie afgebroken wat een enorm gevoel van ruimte geeft. De nieuwe vrijetijdsbalie is opgericht aan de inkom van de nieuwe bibliotheek en wordt permanent bemand door medewerkers die je kunnen helpen met al je vrijetijdsvragen. De inkomhal ademt rust en gezelligheid, dit maakt de centrale hal meer dan ooit multifunctioneel voor verschillende types van evenementen.

Deze ruimte zal functioneren als een overdekte marktplaats van de vrijetijdsbeleving in Bilzen. Alle vrijetijdsvoorzieningen in de stad zijn nu gecentraliseerd op één campus. Hierdoor zal de kimpel jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Tijdens de tweede fase werd ook de oude bibliotheek onder handen genomen. Zo werden er op het gelijkvloers 5 nieuwe vergaderruimten ingericht. Deze moderne ruimtes zijn beschikbaar voor de stadsdiensten en de cursussen en vergaderingen van het cultuurcentrum. Daarnaast zijn ze ook toegankelijk voor onze Bilzerse verenigingen. Op deze manier probeert het stadsbestuur in te spelen op de groeiende vraag naar vergaderaccommodatie bij de lokale verenigingen. Op de eerste verdieping vinden we de nieuwe kantoorruimten voor de cultuurdienst en de medewerkers van het cultureel centrum. Zij gaan nu over meer ruimte beschikken om het culturele aanbod in de stad optimaal uit te bouwen. In de kelderverdieping vinden we een nieuwe tentoonstellingsruimte met een oppervlakte van 325m². Hier zullen de lokale leden van kunstkringen de kans krijgen om te exposeren, maar er zullen zeker ook tentoonstellingen plaatsvinden van gerenommeerde kunstenaars. EXPO De Kimpel staat garant voor een continu en divers aanbod van kunst in Bilzen.

De derde fase van de werken in De Kimpel zullen in de loop van 2016 aanvangen. In deze fase zal er een nieuw jongerencentrum gebouwd worden aan de achterkant van de Kimpel. In dit complex zal een nieuwe fuifzaal aanwezig zijn, samen met enkele repetitieruimten en een polyvalente vergaderzaal. De Bilzerse jeugd is al enkele jaren vragende partij voor de oprichting van dit jeugdcentrum en zal zeker niet teleurgesteld worden door deze nieuwe infrastructuur.

De site De Kimpel bestaat viert dit jaar zijn 30ste verjaardag, daarom is er het initiatief genomen om een nieuw logo te ontwikkelen voor de gehele site. Het logo is overkoepelend maar elke dienst krijgt zijn eigen kleur om zijn eigenheid en de herkenbaarheid te behouden. 

Schepen van cultuur en sport Guy Swennen: “Na deze verbouwingswerken is de Kimpel de mooiste en meest uitgebreide vrijetijdscentrum in de wijde regio. De unieke link tussen sport, cultuur, bibliotheek en jeugd zal ongetwijfeld een geweldige combinatie worden voor het gemeenschapsleven in onze stad. De Kimpel en omgeving is het kloppende hart van Bilzen, want in een straal van 100 meter vind je ook de zorgcampus, het Haffmanspark, het sportpark 'De Katteberg', tennisaccomodatie en de vijvers met de finse piste.”

 

Vrijetijdssite De Kimpel

Eikenlaan 25

3740 Bilzen