Als het slecht gaat met de partij, gaat het goed met de militanten.' Caroline Gennez raakte geëmotioneerd tijdens de ledendag van haar partij.'Wij zijn het laatste obstakel tegen de verborgen agenda van de conservatieven'

WIE: de volledige sp.a.

WAAR EN WANNEER
: vanaf 10 uur in de Antwerpse Zoo.

WAT: een ledendag. Niet minder dan 10.000 leden overspoelden de Antwerpse dierentuin. Het mooie weer en de geboorte van Kai-Mook waren er natuurlijk niet vreemd aan. Toch waren er al 5.000 inschrijvingen nog voor het olifantenjong was geboren. Het succes sloeg voorzitter Caroline Gennez, gekleed in een rode jurk, met verstomming. Het was geleden van 1985 (de honderdste verjaardag van de partij) dat de sp.a nog zo veel leden bij elkaar had gezien.

LEUKSTE QUOTE: het krop-in-de-keelmoment van Gennez. De stress, de warmte, de overrompeling: het werd de voorzitter te veel. Haar stem brak bij aanvang van haar toespraak, toen ze zei hoe 'blij, fier en dankbaar' ze wel was. De voorzitter moest even bekomen vooraleer ze verder kon. Het leverde haar een mooi applaus op.

Ook het einde was opmerkelijk. Op de tonen van de jongste U2-single Magnificent trokken de verschillende lijsttrekkers naar het podium. Spontaan weerklonk vanuit het publiek de Internationale. Na een korte, maar weerbarstige strijd moest de Ierse groep de duimen leggen. 'Als het slecht gaat met de partij, gaat het goed met de militanten', vertelde kopman Johan Vande Lanotte na afloop. De socialisten mogen het dan slecht doen in peilingen, de actiebereidheid en de eensgezindheid bij de militant is zelden gezien. Zelfs het uitroepen van de naam Bert Anciaux maakte een hevig applaus los.

OM TE ONTHOUDEN
: een week voor de verkiezingen lanceert de SP.A de halvering van de registratierechten van 10 naar 5 procent voor huizen tot 250.000 euro. De partij wil zo de aankoop van een eigen woning goedkoper maken. Dure woningen, vanaf 500.000 euro, krijgen met 15 procent een duurder tarief. Zo moet de maatregel betaalbaar blijven.

De sp.a stelde nog eens scherp op de inzet van de verkiezingen: mogen gewone mensen in de toekomst nog dromen van een baan en een eigen huis. De partij hekelde de Open VLD-aanpak met de gevraagde sanering in de ziekteverzekering, de commercialisering van de kinderopvang en de zorg en de privatisering van De Lijn. Gennez zette het Durfplan van de sp.a (met heel wat investeringen in zorg, onderwijs, banen en openbaar vervoer) opnieuw in de etalage.

De partij maakte zich geen illusies, andere partijen liggen op vinkenslag om de socialisten uit de coalitie te duwen. Daarom riep Gennez de linkerzijde nogmaals op om samen te werken. 'Dertig jaar geleden kwam Thatcher aan de macht in Groot-Brittannië. Omdat links bezig was met de vraag wie de zuiverste was, in plaats van oplossingen te zoeken voor de economische crisis. Wij willen die fout niet maken.'

De voorzitter vond het een compliment dat de conservatieven hun pijlen op de SP.A richten 'omdat we het laatste obstakel zijn tegen hun verborgen agenda'.

HOEVEEL STEMMEN

GERONSELD: Gennez nam afscheid met een rekensom. Zij hoopte dat de 10.000 militanten deze week elke dag iemand ervan kunnen overtuigen om voor de socialisten te stemmen. Met 70.000 stemmen extra wint de sp.a twee bijkomende zetels. 'Ga en vermenigvuldig u', schreeuwde ze uit.

WAT ER NOG VOLGT TOT 7 JUNI : 'Buzze geven, elke dag', zo vat de woordvoerder samen. Maar de sp.a plant geen echte campagnemomenten meer.