In het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming en het instappen van de gemeente Koekelare in het Burgemeestersconvanant - dat een daling van de CO2-uitstoot met minstens 20% betracht tegen 2020 -  besliste de OCMW-raad op 5 december 2017 om bij de vervanging van de bestelwagen van de maaltijddienst, die door een onfortuinlijk ongeval een totaalverlies leed, een 100% elektrische bestelwagen aan te kopen. 


De warme maaltijden van het Sociaal Huis zullen zo dus vanaf heden op een veel ecologischer manier aan huis worden gebracht. De elektrische bestelwagen, een Citroën Club 100% Electric, is weliswaar duurder in aankoopprijs (26.855 EUR incl. BTW), de wagen is vrijgesteld van verkeersbelasting en inschrijvingstaks en de te betalen verzekeringspremie ligt ook een stuk lager. De te verwachten kosten van het onderhoud liggen door het ontbreken van een traditionele ontbrandingsmotor ook een pak lager. 

Het voordeel van een elektrische bestelwagen beperkt zich niet tot de nuluitstoot van schadelijke gassen voor het milieu alleen, ook de maaltijdbedeler hoeft zo niet meer in de uitlaatgassen van een traditionele diesel de maaltijden uit de bestelwagen te halen. De wagen zelf heeft een bereik van 170 kilometer, ruim voldoende dus om de dagelijkse rit van de dienst, die ongeveer een 70-tal kilometer bedraagt, af te leggen. Door de aankoop zal dus ook minder fossiele brandstof moeten worden aangekocht door het gemeentebestuur. Eerder (augustus 2017) werden ook al fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst op het dak van het administratief gebouw van het Sociaal Huis. De winst is dus dubbel want een deel van de opgewekte groene stroom zal nu dus worden gebruikt om de wagen van de maaltijddienst op te laden. De wagen wordt tussen 13u en 8u de volgende morgen niet gebruikt en kan dus perfect opladen om de volgende dag opnieuw warme maaltijden te gaan bedienen in Koekelare. Wie zelf ook graag een warme maaltijd aan huis wil laten bezorgen die neemt best contact op met Sofie Bonny, maatschappelijk werker van het Sociaal Huis Koekelare op het nummer 051/59.15. 59 of via mail op sofie.bonny@sociaalhuiskoekelare.be.