Uit de slideshow die minister van Defensie Vandeput vandaag in de commissie landsverdediging toonde, blijkt dat de minister zijn keuze al gemaakt heeft. “Het wordt de F-35”, zeggen Dirk Van der Maelen en Alain Top. “Een heel onbetrouwbaar toestel.”

Defensieminister Steven Vandeput lichtte vandaag in de commissie Landsverdediging zijn strategisch plan voor de toekomst van ons leger toe. In zijn slideshow zat een opmerkelijke passage over de luchtcapaciteit: investering: 30 (+4 attritie) gevechtsvliegtuigen van een nieuwe generatie. “Er is maar één vliegtuig van een nieuwe generatie en dat is de F-35. Het toont dat minister Vandeput zijn keuze vandaag al gemaakt heeft”, zeggen Dirk Van der Maelen en Alain Top. “Onbegrijpelijk,. De voorbije maanden is het toestel enkel nog in het nieuws geweest omdat er telkens problemen waren.” Dirk Van der Maelen kon zijn ogen niet geloven. “Van de vijf mogelijke kandidaten voor de opvolging van de F16 (Rafale, Eurofighter, Gripen, F18, F35) is enkel de F-35 ‘van een nieuwe generatie’. De andere kandidaten zijn van de vierde generatie, dezelfde als de huidige F-16’s. Dit betekent dat voor Vandeput enkel de F-35 in aanmerking komt. Een duidelijk bewijs dat er geen sprake is van een eerlijk aankoopproces.” Volgens Dirk Van der Maelen niet het eerste bewijs dat er een voorkeur is voor de F-35. “De F-35 werd bij de marktbevraging (Preparation Survey) in juni 2014 reeds een handje geholpen door in de enquête eisen te stellen waaraan enkel de F-35 kon tegemoetkomen. Een verhaal dat duidelijk geschreven was op maat van Lockheed Martin, de producent van de F-35 en lobbykoning onder de vliegtuigbouwers.”

Dirk Van der Maelen begrijpt die hunker naar de F-35 niet. “Na deze marktbevraging kwam de F-35 enkel nog in het nieuws door problemen met het toestel: de F35 slaagt er nauwelijks in een doelwit te raken en kan geen bewegende beelden doorgeven naar grondtroepen om maar twee voorbeelden te noemen. Landen als Denemarken en Canada – die bij de ontwikkeling betrokken waren – hebben zich al teruggetrokken. “Dit getuigt van pure grootheidswaanzin en een grote drang om de NAVO ter wille te zijn.”

Alain Top benadrukt dat het ook helemaal onduidelijk blijft op basis waarvan deze beslissing werd genomen. “De F35 heeft immers heel wat gebreken en de minister heeft ons nog altijd niet uitgelegd welke visie er achter deze vervanging zit: Welke opdrachten en missies moeten onze gevechtsvliegtuigen aankunnen? Moeten ze echt opereren in het hoogste geweldspectrum? Wil men de nucleaire capaciteit behouden?”