"De federale regering moet een einde maken aan de Saoedische controle over de Grote Moskee in Brussel, die tot vandaag een broeihaard is van de extremistische islam in Brussel, België en Europa". Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a). Lees hier de rest van het artikel.

"Als de federale regering het meent met de strijd tegen radicalisering en terreur, maakt ze een einde aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saoedi-Arabië en vormt ze de Grote Moskee om tot een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam", aldus Idrissi.

De Grote Moskee is in de jaren zestig door koning Boudewijn in erfpacht gegeven aan de Saoedi's. Het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens sp.a-parlementslid Yamila Idrissi "een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam - het Wahabisme - dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen".

Idrissi: "Sinds 1967 verspreiden Saoedische imams en diplomaten vanuit deze moskee de Wahabistische leer in Brussel, België en Europa. Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving."

Premier Michel

 

De politica roept premier Charles Michel op in te grijpen. "Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saoedi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het Wahabisme bannen", aldus Idrissi.

Sp.a stelt voor om tegelijk de hand te reiken aan gematigde, moderne moslimgeleerden en voor hen een Centrum voor Europese Islam in de Grote Moskee uit te bouwen.