De voorbije dagen heb ik bijzonder veel aan onze partijleden gedacht. Sommigen van hen ken ik persoonlijk. En met ieder van hen voel ik me nauw verbonden door onze ideeën, onze visie én onze naam.


Ik begrijp dat wanneer net die naam onder druk komt, in vraag wordt gesteld, je je kwaad kan voelen.
 
Ik wil me persoonlijk verontschuldigen voor de verwarring en de misverstanden die de voorbije week rond de naam van onze partij en haar betekenis ontstaan zijn. Ik geef ruiterlijk toe dat er daarbij beoordelingsfouten gemaakt zijn. Ze hebben onze partij pijn gedaan en dat was allerminst de bedoeling.

Het partijbureau heeft zaterdag beslist dat de naam van onze partij sp.a is en blijft. De slogan ‘sociaal progressief alternatief’ wordt vervangen door de woorden ‘socialisten en progressieven anders’. Die slogan is niet de naam van onze partij maar vertolkt een duidelijke, politieke boodschap: het is onze ambitie om als socialisten samen met andere progressieven aan een eerlijke samenleving te werken.

Het partijbureau heeft ook opgeroepen om nu de rangen te sluiten. Daarom zou ik iedereen graag persoonlijk willen vragen om jullie schouders mee onder dat project te zetten. Om de volgende weken en maanden in jouw afdeling, jouw gemeente, jouw provincie samen te werken aan ons verkiezingsprogramma, onze lijstvorming, ons congres van 8 maart, onze campagne. Om samen van 1 mei een feest van de arbeid te maken. Om samen van de verkiezingen in juni een succes te maken. Om samen de partij waar we allen van houden, de sp.a, beter en sterker op de kaart te zetten.
 
 
PS. Zondag 25 januari vindt in Mechelen onze nationale nieuwjaarsreceptie plaats. Ik nodig je daar graag voor uit en kijk uit naar jouw komst.