Vanavond keurt de Kamercommissie sociale zaken de pensioenhervorming van de regering-Michel normaal gezien goed. Tegen 2025 wordt de leeftijd voor het wettelijk pensioen opgetrokken tot 66 jaar, tegen 2030 tot 67 jaar en bovendien wordt het moeilijker om vervroegd met pensioen te gaan.

"Het is een zeer onevenwichtige pensioenhervorming", zegt John Crombez. "De regering Michel schaft de pensioenbonus af en er is nergens een punt dat het langer werken werkbaar maakt. De regering pikt uit het grote hervormingsvoorstel van de Pensioencommissie 2020-2040 slechts de negatieve punten, waardoor veel mensen slechter af zullen zijn.”

“Vooral vrouwen zijn de pineut van de hervorming”, aldus Karin Temmerman. Een poetsvrouw met een loopbaan van veertig jaar aan een minimumloon kon in aanmerking komen voor een pensioenbonus van 83 euro per maand als ze tot haar vijfenzestigste aan de slag bleef. De afschaffing kost haar dus bijna 7 procent van haar al kleine pensioen."Het grootste stuk van de vrouwencarrières gaat - met wat de regering nu gaat invoeren - niet zorgen voor degelijke pensioenen. Dat is onaanvaardbaar."

PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit zich daarbij aan. "Wij socialisten willen de mensen aanmoedigen om langer te werken. Maar niemand mag verplicht worden om tot 67 te werken."

Volgens PS en sp.a beseft de regering de impact van haar hervormingen maar al te goed. Net daarom ontwijkt ze een echt debat. Of waarom dringt de regering anders zo aan op de hoogdringdende behandeling? De verhoging is pas voor 2025. “We blijven dan ook aandringen op een breed debat over een globale en evenwichtige hervorming. Want wat nu gebeurt, treedt het sociaal overleg met de voeten en mist elk draagvlak in de samenleving”, besluit John Crombez.