Stad Brugge trekt jaarlijks een bedrag van 70.000 euro uit voor sensibiliserende acties door scholen, ouderverenigingen of verkeersorganisaties. Deze ochtend mocht ik samen met de leerkrachten fietshelmen uitdelen aan de enthousiaste leerlingen. 

Dat Brugge een stad is waar veel wordt gefietst, hoeft eigenlijk niet meer gezegd. Zowel voor verplaatsingen woon-werkverkeer, tijdens de vrije tijd, en zeker ook voor vervoer naar school, is de fiets een populair vervoersmiddel. Wie zich ’s ochtends voor schooltijd, of ’s avonds rond een uur of 4 buiten begeeft, ziet dagelijks de duizenden kinderen die zich een weg naar school banen. Het is dus logisch dat we heel veel aandacht besteden aan het comfort en de veiligheid van onze fietsende kinderen. 

Stad Brugge voorziet jaarlijks een bedrag van 70.000 euro om stedelijke en sensibiliserende acties die door scholen, ouderverenigingen of verkeersorganisaties georganiseerd worden, financieel te ondersteunen. Jaarlijks sturen wij vanuit de mobiliteitsdienst een oproep naar alle scholen met de vraag om voorstellen in te dienen.

Het doet me ook deugd om te zien dat daar altijd met groot enthousiasme op gereageerd wordt. De Regenboog heeft in het kader hiervan een bedrag van 665 euro toegewezen gekregen voor de aankoop van fietshelmen. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan de goede gewoontes leren om zich veilig in het verkeer te begeven. Vorige week (donderdag 8 september) was er nog een bericht in de pers, dat aantoonde dat tieners te weinig fietshelmen dragen en zich te weinig bewust zijn van de gevaren die daarmee gepaard gaan. Ik ben dan ook zeer bij met initiatieven zoals deze die hier door De Regenboog genomen worden. Op deze manier wordt het voor jonge kinderen als het ware een automatisme om een helm te dragen tijdens het fietsen, wat zich dan kan doorvertalen op latere leeftijd.

Dankuwel en proficiat aan de initiatiefnemers!