Weet je het nog? Enkele weken geleden beweerde minister Homans (N-VA) dat de armoede in ons land daalde. Het leverde haar striemende kritiek op van tal van specialisten. Want de realiteit is minder rooskleurig. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Voedselbanken.

Vorig jaar klopten immers 143.287 mensen aan bij de Voedselbanken voor eten en drinken. Een triest record, en bijna 5.000 meer dan het jaar voordien. In 3 jaar tijd noteren we een stijging van 17 % volgens Alfons De Vadder, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Een verontrustende evolutie, en helaas geen alleenstaand feit.

In 2016 zagen 4 op 5 armoedeverenigingen het aantal hulpvragen toenemen. Steeds meer mensen komen in de problemen omdat ze huis, elektriciteit of doktersrekeningen niet meer kunnen betalen. Maar Liesbeth Homans doet alsof haar neus bloedt. En ze lanceert intussen een aanval op Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, om de aandacht of te leiden van haar bedroevend palmares. Een wel erg doorzichtig maneuver. Trap jij daarin?