Minister van Defensie Steven Vandeput is ervan overtuigd dat militairen zullen erkend worden als werknemers met een zwaar beroep. Dat verklaarde hij vanmorgen in een reactie op de kritiek van de legervakbonden op de bruuske verhoging van de pensioenleeftijd voor de militairen

Alain Top (sp.a) heeft zijn bedenkingen bij de verklaringen van de minister. “Zondag bleek dat militairen plots tot 7,5 jaar langer moeten werken voor hetzelfde pensioen. Vandaag hoor ik de minister zeggen dat hij militairen wil erkennen als zwaar beroep. Wat is het nu eigenlijk? De regering installeert totale onzekerheid bij het militair personeel.”

 

Naast het ‘geflipflop’ van standpunten van de regering mogen we ook de strategische visie niet vergeten. Deze zomer sprak de minister nog over een grote besparing die hij zou doorvoeren op de personeelskosten bij het leger. Daarnaast zou hij het leger dringend verjongen. De huidige gemiddelde leeftijd van 40,6 jaar zou tegen 2030 naar 34,1 jaar evolueren. Dit is niet zomaar een klein zinnetje in de strategische visie, de verjonging van het personeel is samen met het dalen van de personeelskost één van de grote lijnen van het plan. De ganse visie staat of valt met deze evoluties. De inhoud van de strategische visie staat dus haaks op de beslissingen van de regering. 

 

Niemand weet dus precies wat de minister van Defensie nu écht wilt. Alain Top: “De minister lijkt niet te beseffen waar het schoentje knelt. De ene dag stelt hij zware personeelsbesparingen voor, de volgende dag zal hij militairen langer in dienst houden. Militairen werken nu al de klok rond én hun overuren worden amper betaald.  Hoewel het terecht zou zijn lijkt het mij weinig geloofwaardig dat deze regering militairen zalerkennen als werknemers met een zwaar beroep. Ik vraag de minister om eindelijk duidelijkheid te scheppen”.