De Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo zijn in volle ontwikkeling. De sociale koopwoningen en de nieuwbouw langs de Werkhuizenstraat worden nog dit jaar afgewerkt.

'De Centrale Werkplaatsen, de vroegere spoorwegwerkplaats langs de Diestsesteenweg, moeten het nieuwe centrum van Kessel-Lo worden', zegt schepen Mohamed Ridouani (SP.A), die bevoegd is voor het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling (AGSL). 'Het is een aantrekkelijk domein waar het aangenaam wonen wordt dankzij de mix van huizen, groen en ontmoetings- en handelsruimtes.'

Onder meer een deel van het private woningproject is al afgewerkt. Tegen het najaar zijn de sociale koopwoningen en huurappartementen voor ouderen gebruiksklaar. Ook de nieuwbouw langs de Werkhuizenstraat, die de kunstacademie en een aantal handelsruimten huisvest, wordt dan opgeleverd. Nog dit jaar starten de werken aan het Treinpark en de restauratie van Hal 9, waar het jeugdcentrum komt.

Volgend jaar starten de werken aan het Blauwputplein, dat even groot wordt als het Ladeuzeplein. 'Waar zich nu het tijdelijk buurtpark bevindt, trekt AGSL betaalbare appartementen op om gezinnen in de stad te houden', zegt Ridouani.

Om de inwoners te informeren, organiseren de stad en het AGSL zondag opnieuw Centrale Werkplaatsen. Naast een expo zijn er workshops, animatie en twee tentoonstellingen.

LIESBETH VERHULST

© 2015 Corelio (Het Nieuwsblad)