De Keizersberg, een prachtig park aan de Vaartkom, is de favoriete plek van vele Leuvenaars. Gelegen op een heuvel is het park soms moeilijk toegankelijk. Om dat te verbeteren is er langs het parkeergebouw een grote trappenpartij verwerkt en zijn de trapjes tussen de Burchtstraat en de Tramweg vervangen door een hellend vlak.

In 2010 is het park rond de abdij van Keizersberg opengesteld voor alle Leuvenaars. “Sindsdien werken we aan een betere toegankelijkheid van het park en een goede verbinding met Wilsele-Dorp”, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets. “De fietslift in het parkeergebouw naar de Tramweg via het wandelpad op het dak wordt al druk gebruikt. Die Tramweg hebben we nu ook vanuit de Burchtstraat toegankelijker gemaakt, door de trapjes te vervangen door een helling.”

Ook van op het Engels Plein wandel je nu vlot naar de Tramweg, via een nieuwe, brede trappenpartij. “Halverwege is er een terras aangelegd, met zitbanken en groen, zodat het lijkt alsof het park van Keizersberg doorloopt tot op het plein”, zegt Robbeets. “Ideaal om even tot rust te komen. Het terras ligt bovendien helemaal uit de wind en is zuidgericht, zodat je er ook in de vroege lente al in de zon kan zitten.”

Om de trappen en het terras te kunnen aanleggen, moest er langs de wand van Keizersberg een keermuur gebouwd worden. “Anders liepen we het risico dat de begroeiing op die helling naar beneden zou schuiven”, zegt Robbeets. Het hele stuk langs de keermuur is beplant, met acacia’s, haagbeuken en eiken, net zoals er al veel in Keizersberg staan, wat voor een waardevolle biotoop met inheemse planten zorgt.

Voor de aanleg van de trappen werkte de stad samen met projectontwikkelaar Ghelamco, dat de parking bouwde. Ghelamco nam de aanleg en de kosten (500.000 euro) voor de nieuwe helling, de brede trappenpartij en het nieuwe groen voor zijn rekening. De stad neemt de gronden op in het openbaar domein en staat in voor het onderhoud.

De Vaartkom is geen eiland in de stad. “We werken in alle windrichtingen aan goede fiets- en wandelverbindingen”, besluit Robbeets. Ook de omgeving van de Sint-Geertruikerk zal heraangelegd worden, net zoals een stuk Mechelsestraat. “Zo maken we een aangename wandel- en fietsroute van de Vaartkom via het Sluispark naar het winkelgebied in de stad.”