De afgelopen week werden heel wat argeloze Antwerpenaren bruusk gewezen op wat er zich in hun stad afspeelt. Een dodenlijst met druginformanten viel in duizenden brievenbussen. De burgemeester beloofde daarop dat zijn “war on drugs” een nieuwe fase ingaat.

Maar is dat we nodig hebben? Meer en meer blijkt dat die “war on drugs” vooral een fata morgana is waarmee we onszelf sussen. Ze is ook contraproductief, blijkt in Antwerpen. Dat zegt Jinnih Beels, gewezen politiecommissaris en verruimingskandidate op de sp.a-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Het drugsbezit daalt niet, de drugshandel vermindert niet, het aantal opgepakte drugsdealers zakt niet. Het enige wat zakt, is de prijs van cocaïne. Bovendien zien we vandaag toestanden in onze stad die we tot voor kort enkel in patserfilms mogelijk achtten.

De huidige drugwet dateert van 1921. Een veranderende maatschappij vraagt een beleid dat mee evolueert. We hebben behoefte aan een wit blad waarbij we alles herbekijken.

Wat werkt er dan wel? In elk geval moet een drugbeleid uitgaan van twee pijlers: de gezondheid van drugverslaafden verbeteren en de drugmarkt ontwrichten. Je moet geldstromen volgen door internationale samenwerking. Dat zijn de enige factoren waaraan je het succes van een oorlog tegen drugs kan afmeten: gaat de gezondheid van mensen erop vooruit? Neemt het aantal druggebruikers en druggerelateerde schade af? Ontwricht je het drugsaanbod en stijgt dus de prijs van drugs?

Theoretisch is het uitstippelen van een echt drugsbeleid zelfs niet zo moeilijk. Het wordt moeilijk omdat het thema beladen is met taboes en ideologie. Belangrijk daarbij is dus dat we loskomen van emoties en echt  de realiteit onder ogen durven te zien: hoe zijn wij in het verleden omgegaan met andere ‘drugs’ zoals alcohol en sigaretten? Dit zijn realistische goede praktijken. Vandaag mag je in publieke ruimten niet meer roken, alcoholgebruik mag pas vanaf een bepaalde leeftijd, er is serieuze sociale controle. Dat heeft een overduidelijk effect gehad op het imago en de aantrekkelijkheid van sigaretten en alcohol.

In Portugal kiest men al een tijdlang voor de depenalisering van drugs. Die aanpak werkt. De Portugezen kampten meer dan een decennium geleden met een van de grootste drugsproblemen in Europa. Bijna 1 procent van de Portugese volwassenen had ooit al eens heroïne gebruikt.

In 2001 (!) koos het land voor een niet-evidente aanpak. Verslaafden werden niet langer bestraft, maar men deed er alles aan om ze terug de maatschappij in te brengen. Het op zak hebben van kleine hoeveelheden drugs werd niet langer bestraft. Dit wil niet zeggen dat drugsbezit legaal was.

Dat beleid lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Voor iemand mij in het legaliseringskamp wegzet: er is een hele waaier aan mogelijkheden tussen een zero-tolerantiebeleid en legalisering van drugs.

Tot slot moeten we zorgen dat jongeren minder worden aangetrokken door de drugscriminaliteit. De aanpak hiervan moet verschillen van individu tot individu: investeren in sociale cohesie voor jongeren die geen perspectief hebben en nu de gemakkelijkste weg kiezen, werken met ervaringsdeskundigen in plaats van met het vingertje te wijzen: praat met jongeren in plaats van over hen. Zo voorkom je dat jongeren meegezogen worden in de criminaliteit en houden we hen uit de klauwen van dealers.

Er zijn dus alternatieven voor het spierballengerol van de huidige aanpak. Drughandel- en gebruik hebben een impact op de hele samenleving. Daarom moet ook iedereen betrokken worden en niet enkel de veiligheidsdiensten. Luister naar experts, academici, hulpverleners en laat de wetenschappelijke evidentie spreken, niet de ideologie.