De leegstaande gebouwen van de Wasserij der Vlaanderen krijgen een nieuwe toekomst. Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, kocht de site in de Toekomststraat en is momenteel op zoek naar een toekomstige beheerder die van de oude Wasserij een ontmoetingsplek en centrum van activiteit zal maken. Ondertussen zorgen de 'Buren van de Wasserij', een vereniging van geëngageerde buurtbewoners, voor een tijdelijke invulling.

Stadsvernieuwingsproject 'EnRoute'

De Wasserij der Vlaanderen, met felblauwe gevel in de Toekomststraat en massieve gevel in de Kunstenaarstraat, is een opvallende plek in Sint-Amandsberg. Sinds de laatste was er in 2011 werd gedraaid, staat de site leeg, wachtend op een nieuwe bestemming.

Sven Taeldeman sp.a-schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent: “de prachtige locatie met een terreinoppervlakte van ruim 2.000 m² biedt heel wat mogelijkheden en maakt daarom deel uit van het stadsvernieuwingsproject 'En Route' van de Stad Gent. Sogent coördineert de verbouwing en is momenteel op zoek naar een definitieve beheerder, die een plan zal uitwerken om van de Wasserij vanaf 2020 een ontmoetingsplek en centrum van activiteit te maken, waar buurtbewoners, lokale verenigingen, ondernemers en creatievelingen elkaar kunnen vinden.'.”

Stadsontwikkeling heeft baat bij tijdelijke invulling

In afwachting van de realisatie van een project, probeert sogent zoveel mogelijk panden in tijdelijk verhuur of gebruik te geven.

Sven Taeldeman schepen van Stadsontwikkeling:  “daarmee slaan we meer dan twee vliegen in een klap. Ten eerste krijgt een braakliggend terrein of leegstaand gebouw toch een actieve functie en worden leegstand, sluikstort en vandalisme vermeden. Ten tweede krijgen organisaties de kans om een gebouw voor een bepaalde periode te gebruiken. Ten derde kan ook het publiek, in afwachting van een nieuwe functie, vertrouwd raken met de plek. Op deze manier heeft een verlaten plek nog voor de start van het eigenlijke project alvast een waarde voor de buurt. . Het is een waardevolle manier om met tijdelijke leegstand in de stad om te gaan.”

De Buren van de Wasserij

Buurtbewoners kunnen de plek nu al opnieuw leren kennen. 'De Buren van de Wasserij', een vereniging van buurtbewoners, wil van de site een (re)creatieve werkplaats maken voor en door de buurt.

Joris Standaert (Buren van de Wasserij): “verschillende buurtinitiatieven zoals United skateboarders, buurtatelier en schrijnwerkerij (De van Hut) nemen sinds een tweetal maand hun intrek in de ruimtes en er wordt zelfs bier gebrouwen. De Wasserij heeft nog plaats over en er zijn nog tal van mogelijkheden. We doen daarom ook een oproep naar nieuwe initiatieven.”

Iedereen met nieuwe ideeën kan contact opnemen met Joris Standaert.

Informatie:

Joris Standaert, Buren van de Wasserij, gsm 0486 28 80 64, e-mail info@wasserij.vlaanderen