Winterwonderkasteel

De Winterfeesten katapulteren het Gravensteen dit jaar helemaal terug in de tijd. Het is kerstmis 1183. De graaf van Vlaanderen ontvangt de Engelse koning en zijn familie in zíjn Winterwonderkasteel. Knetterende haardvuren, kaarsen die het kasteel verlichten en overal muziek. Toch is de spanning voelbaar. Hier en daar klinkt er een valse noot. Het spel van de macht wordt voluit gespeeld ... Licht en donker geraken verwikkeld in een vurig gevecht dat een onverwachte ontknoping kent.

Er valt vanalles te beleven: er is een pop-upbar, aperitiefconcerten, een verhalenfestival, het spekkenfestival en er zijn laatavondopeningen, zodat je vanop de kantelen van het Gravensteen kan genieten van de mooi verlichte binnenstad. 

Van 15 december tot en met 7 januari

 Meer weten?


Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is 11 weken dicht geweest, maar opent zaterdag met een gloednieuwe opstelling. Ze speelt in op nostalgie, en nostalgie is emotie en herkenbaarheid. 

Het Huis van Alijn wil in de eerste plaats een inclusief museum zijn, een museum voor iedereen. De nieuwe multisensoriële en participatieve museumpresentatie maakt deze ambitie mogelijk. Het museum zet zich verder in voor een museumbezoek op maat voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met dementie. 

Annelies Storms: 

'Voor het vernieuwde museum komt daar nog een doelgroep bij, namelijk mensen met autisme. Als eerste museum in België maakt het Huis van Alijn het volledige museumbezoek (voor, tijdens én na) autismevriendelijk, door enkele weloverwogen ingrepen in de communicatie, het onthaal en het museumparcours. Het museum werkte ook mee aan een boek over het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme, dat volgende week verschijnt.'

Meer weten?

Lopende tentoonstellingen

S.M.A.K. : Gerard Richter - Vrienden verzamelen - Europalia Indonsesia - Archief Raoul De Keyzer - The Photographic 1: Other Pictures. Meer info

MSK: Van Bosch tot Tuymans. Nog tot 28 februari 2018. Meer info

Design Museum: Hello Robot nog tot 15 april 2018. Meer info

MIAT: Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu. Meer info. (Laatste maand!)

Museum Dr. Guislain: over angst en emoties. Meer info

Sint-Pietersabdij: In de ban van de tijd: ver een van de meest fascinerende fenomenen aller tijden: de Tijd. Meer info

Voor in de agenda:

  • 31 januari: eindejaarsvuurwerk
  • 14 januari: Nieuwjaarsdrink
  • 31 januari tot en met 4 februari: Lichtfestival