De Brusselse week van de Mobiliteit vindt plaats van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 september. Het belooft een feestelijke editie te worden. De fiets viert zijn 200-jarig bestaan en de actie “Naar school of naar het werk zonder auto” blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. Op de agenda staan er dan ook tal van activiteiten die de fiets(er), de Brusselse scholen en bedrijven in de bloemetjes zetten. Dit alles om de inwoners van de hoofdstad aan te moedigen om hun mobiliteit te blijven mixen.

Dit jaar pakt de campagne van de Week van de Mobiliteit uit met de gedachte dat alle Brusselaars Mobilmix zijn. De voordelen van het mixen van je mobiliteit staan een hele week centraal. De editie van dit jaar wil aantonen dat je geld verdient, tijd wint en je levenskwaliteit verbetert door Mobilmix te zijn.

“Ter ere van de 200ste verjaardag van de fiets en de 10deverjaardag van de actie « Naar school of naar het werk zonder auto », is editie 2017 van de Week van de Mobiliteit een bijzonder feestelijke editie.” zegt Pascal Smet. “We vieren fietsen in de stad met het eerste echte salon gewijd aan de tweewieler in Brussel. Dit hebben we kunnen waarmaken dankzij de vele partners. Elke dag van de week zal er een fietstocht zijn en zondag bij het begin van het 200-jaar-fietsdorp, zal een retro fietsparade tot Terkamerenbos fietsen. Een unieke kans en ervaring voor jong en oud. Ik hoop dat onze acties mensen zullen inspireren om meer de fiets of het openbaar vervoer te nemen”, aldus Pascal Smet, minister van Mobiliteit en Openbare werken.

“Om er nog meer voor te zorgen dat men voorzichtig is op de Autoloze zondag, hebben we beslist om dit jaar de sensibilisering nog te versterken in samenwerking met de politiezones en Brulocalis. We gaan de hele dag door die boodschap verspreiden, via verschillende kanalen. Ten eerste via grote, zichtbare wegmarkeringen op een dertigtal belangrijke plaatsen, in ons gewest, en ten tweede via een tiental promoboys/girls op fiets en een oplegger waarop verschillende preventieboodschappen ook duidelijk te lezen zullen zijn. Bovendien organiseren we in de namiddag een groot verkeersveiligheidsfeest, een “slow party” waar iedereen hartelijk welkom is en waar we het belang van het respecteren van de snelheidslimieten in de stad in aanmerking zullen brengen. Overdreven of onaangepaste snelheid blijft immers een van de belangrijkste oorzaken van de verkeersongevallen”, aldus Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets.

Het feestprogramma en alle initiatieven op een rij

 • Een fietsdorp en een retro-fietsparade
  Op 17 september, tijdens Autoloze Zondag, kunnen jong en oud in het 200-Jaar-Fietsdorp op het Poelaertplein de geschiedenis van de fiets ontdekken. Iedereen kan er teruggaan in de tijd door retrofietsen en –fietskledij uit te testen, te swingen tijdens een van de danssessies of zich uit te leven tijdens de volksspelen. Vanuit het dorp vertrekt ook een heuse Fietsparade met maar liefst 200 retro-fietsen. De allerjongsten kunnen bij de fietsanimaties van Kidz on Wheelz op de site van Tour & Taxis terecht. Ook Kring en Beau Vélo de RAVel staan op Autoloze Zondag paraat met fietsactiviteiten.
 • Bike Brussels, een salon voor actieve mobiliteit
  Ook tijdens de Week van de Mobiliteit steelt de fiets de show. Op Bike Brussels, het eerste Brusselse fietssalon dat op 15 september van start gaat, kunnen bezoekers op een actieve manier de tweewieler in al haar facetten ontdekken. Ook MAD Brussels en Febiac zetten zich tijdens de Week van de Mobiliteit in om de voordelen van de fiets, en andere zachte transportmiddelen, onder de aandacht te brengen.
 • Gratis fietsherstelling op Autoloze Zondag
  Wie pech heeft met de fiets op Autoloze Zondag kan terecht bij de gratis fietsherstellingdienst van vzw Cyclo, deze is permanent bereikbaar op het nummer 0800 25 260. Zowel zaterdag als zondag kan je met je fiets langs Tour & Taxis voor een check-up dankzij Cyclo, Pro Vélo en de ateliers van de Vootstraat.
 • “Naar school of naar het werk zonder auto” blaast 10 kaarsjes uit
  De actie “Naar school of naar het werk zonder auto” van Brussel Mobiliteitviert dit jaar eveneens zijn 10e verjaardag. Al tien jaar lang stimuleert deze actie bedrijven en scholen om duurzame verplaatsingswijzen te promoten bij hun werknemers, leerlingen en leerkrachten. Dit jaar doen maar liefst 195 bedrijven en 92 scholen mee. Dankzij de partners MIVB, NMBS, De Lijn, TECen Villo!, kortingen en diensten bij Pro Velo, CyCLO, les Ateliers de la rue Voot, Bike to Work en Taxistop wordt er de hele week naar hartelust ‘gemobilmixt’.

Een grote fietsparade vindt plaats op maandag 18 september, met maar liefst 19 scholen uit de 19 Brusselse gemeenten.

Na het daverende succes van vorig jaar, keert ook MaestroMobile terug. Een uitdagend stadspel waarbij bedrijven het tegen elkaar opnemen om tien bestemmingen in de stad te bereiken terwijl ze zoveel mogelijk vervoersmiddelen gebruiken.

 • Een vaste waarde, de Mobilmix Party
  De Mobilmix Party is ondertussen een vaste waarde geworden op Autoloze Zondag. Na de tunnel aan de Naamse Poort en het Poelaertplein, zal het feest dit jaar op een unieke plek plaatvinden die normaal gezien enkel bestemd is voor auto’s: het rondpunt aan de Naamse Poort! Dit jaar dansen de duizenden Mobilmix-feestgangers op beats van Play Label. 
 • “ Urban mobility, rebuild your city ”
  Als hoofdstad van Europa zetten we ook andere steden en landen in de spotlights. Tijdens de Europese Week van de Mobiliteit staat er een gigantisch scherm op drie locaties in de stad: aan Schuman, de Kunstberg en Flagey. Op de schermen zijn beelden te zien van Urban Mobility-projecten uit verschillende Europese Steden en verschijnen Instagramfoto’s die burgers genomen hebben van deze projecten. Dit is een initiatief in samenwerking met Eurocities.
 • Brussels through #mobilmix eyes
  Om aan te tonen dat de Brusselaars wel degelijk al Mobilmix zijn, legden 12 ambassadeurs een maand lang hun vervoerstrajecten in Brussel vast met een wegwerpcamera. Bij deze 12 tellen we onder meer de Brusselse rapper ISHA, Bruzz, “Balls & Glory”-ondernemer Wim Ballieu en journaliste Bénédicte Deprez en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. Het resultaat is een fotoreportage die de verschillende facetten van mobiliteit in Brussel belicht vanuit verschillende invalshoeken en is vanaf 15 september te bezichtigen in de Flamingo in Brussel.
 • Een Mobiliteitstoolbox
  Voor de week van de Mobiliteit ontwikkelde MaestroMobile, in samenwerking met Brussel Mobiliteit, een toolbox die alle mobiliteitsdiensten in Brussel bundelt.  De ideale tool om nieuwe vormen van mobiliteit te ontdekken en te testen.