Tijd voor de Westhopper!

Sinds 1 juli reserveer je de belbus ook in de Westhoek met een nieuw reservatiesysteem. Het ding luistert naar de welluidende naam ‘Cover’. Tot zover ook de feestvreugde, want in de praktijk lijkt het echt nergens naar. Reizigers rijden kilometers om en zijn tot uren langer onderweg. In andere delen van Vlaanderen werd dit systeem eerder ingevoerd met slechts 1 resultaat: tot de helft minder reizigers. Waarna wellicht zal beslist worden om wat overblijft af te schaffen omdat er geen gebruikers zijn.

Provinciaal sp.a-voorzitter Jurgen Vanlerberghe wil dat het roer radicaal wordt omgegooid. “Wat in het buitenland kan, moet toch ook hier mogelijk zijn. Twee derde van de Vlamingen woont niet in stedelijk gebied. 1 op 6 van de gezinnen heeft geen auto. We kunnen die mensen toch niet allemaal aan hun lot overlaten? Ik wil overigens best wel geloven dat het huidige belbussysteem niet meer van deze tijd is. Maar om daarom het kind met het badwater weg te smijten?”

“Kan iemand me overigens uitleggen waarom we ons in Vlaanderen hard op de borst durven kloppen omwille van onze innovatieve ingesteldheid, maar tezelfdertijd niet in staat blijken te zijn om even over het muurtje te kijken hoe ze bij de buren doen. Ik verwijs naar het Waddeneiland Texel, waar de Texelhopper zorgt voor een perfecte ontsluiting, flexibel en vraagafhankelijk.”

“Ook in onze provincie moet zo’n flexibel systeem mogelijk zijn. Laat het ons de Westhopper noemen. In aanvulling op de vaste lijnen van het kernnet komen busjes je op vraag oppikken aan een toegewezen, al dan niet virtuele, halte in je buurt. Het lappendeken van te kleine belbusgebieden vervangen we door grotere regio’s met meerdere busjes. Zo ben je zeker van een busje en hoef je het bovendien niet te lang op voorhand te reserveren. Je bestelt je rit via sms, app, website of per telefoon. Flexibusjes rijden in landelijke gebieden, maar ook elders waar vaste buslijnen wegvallen tijdens dal- en avonduren. In plaats van om de twee uur een bus te laten passeren, sturen we er eentje wanneer het nodig is, zonder dat je lang hoeft te wachten. Op deze manier kunnen we garanderen dat elke West-Vlaming zich kan verplaatsen zonder eigen wagen.”

Hoe het werkt op Texel, wordt uitgelegd in volgend filmpje:

Wil jij ook flexibel en vraagafhankelijk openbaar vervoer in West-Vlaanderen? Steun dan onze oproep en deel dit artikel met de hashtag #flexnetwvl!