Het razend actuele hoofddoekendebat werd niet stilgezwegen. Logisch, want “dat stukske stof denkt een hele lading”, zegt Yasmine Kherbache. “We moeten leren van elkaars overtuigingen, angsten en verlangens. Dat doen we door sociale cohesie na te streven op het terrein, in de buurten, tussen de mensen en niet van op een bureau in Brussel. We moeten het taalisolement van mensen verbreken. Het Nederlands is een taal om te koesteren, niet om te sanctioneren.

 

“Weinig allochtone jongeren vatten studies in het hoger onderwijs aan. We moeten proberen om iedereen op basis van zijn talent onderwijs op maat te geven”, vindt Kathleen Deckx. “Een studiekeuze mag niet afhankelijk zijn van een sociaal-economische achtergrond.”

 

“Diversiteit zegt niet alleen iets over allochtonen, maar over verschillende groepen in onze maatschappij die samenleven. Het respect is soms ver zoek. Iemand met een andere huidskleur krijgt bijvoorbeeld niet de job die hij verdient. Homohaat en islamofobie moeten we actief opsporen en serieus aanpakken,” zegt Maya Detiège.

 

Fouzaya Talhaoui vertelde over een rechtvaardig en humaan migratiebeleid, waarbij de procedures korter worden, zodat we minder ‘mensen zonder papieren’ creëren.

 

Na de uiteenzetting volgde een boeiende discussie. Voor de uitsmijter zorgde stand-up comedian Youssef El Mousaoui.

 

In bijlage vindt u de behandelde teksten. Ook uw mening is welkom. Het Vlaanderen van morgen, dat maken we samen.