Nu hij gehoord heeft dat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bevestigt dat twee Belgen vrijdag effectief betrokken raakten bij een vuurgevecht in Noord-Afghanistan, moet sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen "vaststellen dat het ministerie van Defensie ons weer voorliegt. Blijkbaar wil men het thuisfront geruststellen door ze zo weinig mogelijk onrustwekkende informatie te geven."

 

Van der Maelen gelooft naar eigen zeggen niet dat het om een vergetelheid gaat: "Dat ze dat de dag zelf, op vrijdag, nog niet wisten, daar kan ik nog inkomen. Maar ze hadden de onjuiste informatie zaterdag al moeten rechtzetten." Defensie zei voor het weekend dat alle betrokken Belgen zich meteen in veiligheid hadden kunnen brengen, pas dinsdagavond raakte bekend dat twee militairen toch deelgenomen hebben aan het gevecht tussen Duitse soldaten en opstandelingen.

De Crem zei woensdagochtend dat Defensie alle informatie vrijdag zou meedelen, op het wekelijkse perspunt over de operaties in het buitenland. "Daar geloof ik niets van", repliceert Van der Maelen. "Het zou een te groot risico geweest zijn om tot het einde van de week te wachten met die informatie. Het is trouwens niet de eerste keer dat De Crem liegt. In oktober 2008 verklaarde hij al dat de Belgische trainers in Afghanistan in hun opleidingskamp bleven, maar later kwam uit dat ze mee het terrein opgingen."

De sp.a'er is ook ongerust over de toekomst. In de herfst wordt in Noord-Afghanistan een offensief gelanceerd tegen de opstandelingen in Kunduz en omgeving, en dat onder Duits bevel. "Ik vrees dat de regering dit niet als een nieuw engagement zal beschouwen en de Belgische troepen in de vuurlinie zal meesturen. Pieter De Crem wilde vorige week in de Kamer ook al niet antwoorden op mijn vraag daarover."

Dat De Crem, en zijn collega van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V), maar niet willen reageren op de vraag van de VS om opleidingstroepen (zoals de Belgen) aan gevechten te laten deelnemen in Afghanistan, betekent volgens Van der Maelen dat de regering "langzamerhand in die richting aan het opschuiven is".

 www.belga.be