De heraanleg van ’t Zand is een van de grootste projecten op de planning in 2016. Hiervoor gingen wij als stadsbestuur niet over een nacht ijs. Er werd een Europese ontwerpwedstrijd uitgeschreven, wat de ambitie voor de realisatie van een kwalitatief plein kracht bijzette. Een plein dat binnen het historisch kader van de stad past en tegelijk de toekomst omarmt. Na inspraak van bewoners, handelaars en horeca kunnen wij nu eindelijk het definitieve plan voorstellen!

 

Een kwalitatief, functioneel en verkeersluw plein

De omgeving wordt zo veel mogelijk verkeersluw gemaakt. Doorgaand verkeer zal niet meer mogelijk zijn zodat ‘t Zand volledig ontlast wordt van gemotoriseerd verkeer. De noozakelijke bereikbaarheid wordt wel voorzien. ondermeer voor het laden en lossen van de horecazaken.

 

Hiernaast zal er ruimte voorzien worden voor 700 fietsen, die ondergronds worden geleid via rolbanden, een systeem dat onder meer in Rotterdam wordt gebruikt.

 

Ook de achterkant van het Concertgebouw met het Koning Albert I-park zal worden aangepakt. Dat zal worden uitgewerkt waardoor de rei integraal deel zal uitmaken van het concept. Hierdoor wordt een stuk water teruggeven aan de Bruggeling. De fontein op ’t Zand zal verdwijnen. Een definitieve beslissing betreffende een alternatieve plaats is nog niet genomen maar volgt later.

De werken zullen eind 2016 beginnen en normaliter afgewerkt zijn tegen juli 2018.


Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Bekijk zelf de plannen

Indien u de definitieve plannen zelf wil komen bekijken dan kunt op zaterdag 23 en zaterdag 30 januari 2016 van 08.00 tot 13.00 (tijdens de wekelijkse zaterdagmarkt) eens langskomen op de infostand die zal worden opgesteld op ’t Zand. Daarna zijn de plannen tot 29 februari 2016 te consulteren bij de balie van communicatie & Citymarketing op de Brugse Vrije.

Tenslotte zal er ook een boek over ’t Nieuw Zand gepubliceerd worden. Dit collector’s item geeft een overzicht van de vijf ontwerpen die de tweede selectieronde haalden. Ook het winnend ontwerp wordt uitgebreid toegelicht. De eerste vijfhonderd bezoekers van de infostand op ’t Zand op 23 januari krijgen een gratis exemplaar van de publicatie mee naar huis.