Eerste onderwerp: de tax shift. John Crombez: “Deze regeringen maken steeds de verkeerde keuzes. De keuze om de pensioenen niet te indexeren. De keuze om de kinderbijslag te verminderen. De keuze om de facturen te verhogen. En ik vrees dat de regering ook in de tax shift de verkeerde keuzes gaat maken. De regering heeft al enkele modellen bekeken. Eerst keek de regering naar het Oostenrijkse model, maar daar zaten bedrijfswagens in, naar het Zweeds model maar daar zitten alle vermogensinkomsten in, het Nederlands model maar daar zit een vermogenswinstbelasting in. Deze regering heeft al meer modellen versleten dan Mick Jagger in zijn heel leven. Maar laat ons eerlijk zijn: de keuze is finaal deze: een echt grote lastenverlaging is enkel mogelijk als we de vermogens van de superrijken aanspreken.”

“In de vorige regering hebben we de loonkosten verlaagd, de belasting op vermogens verhoogd en de BTW op elektriciteit verlaagd, dus het kan en meer is nodig maar deze regering wil het niet. Ze wil liever de facturen van de gezinnen verhogen en de BTW verhogen dan aan die superrijken en aandeelhouders een extra inspanning te vragen. Ze kiest voor de superrijken en tegen de gezinnen.”

Ook Europa kwam aan bod. John Crombez: “Men heeft met miljarden de Griekse banken ondersteund en de mensen de besparingen laten betalen. Het recept heeft niet gewerkt. Ze hebben enorme besparingen gedaan, pensioenen zijn verlaagd, de gezondheidszorg functioneert niet meer, ze hebben bijna geen sociale zekerheid meer over, er is geen job meer te vinden. De economie is met een kwart verminderd. Dus het werkt niet maar Europa zegt: meer van dat. Gelooft er iemand dat als we Grieken telkens armer maken en de economie afbouwen, de kans om ons geld terug te krijgen, stijgt?”

Een samenvatting kan u hier bekijken: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.39627