Met verklaringen als “er zullen harde noten moeten gekraakt worden”, “noodzakelijke maatregelen in moeilijke tijden” en “snoeien om te groeien” maakt deze nieuwe Vlaamse regering de bocht naar een kil en koud Vlaanderen. Want die harde noten schuift ze vooral door naar gezinnen en zij die het moeilijk hebben, vindt sp.a. “Miljoenen Vlamingen moeten betalen om er enkele duizenden te laten vooruitgaan”, zegt voorzitter Bruno Tobback.

“Wij zijn ongerust. Deze regering zal een heel pak deuren sluiten die de voorbije jaren werden geopend. In sommige gevallen zachtjes maar zeker, in andere gevallen zelfs keihard en onmiddellijk. Deze nieuwe ploeg heeft de mond vol over verbinden. Maar verbinden doe je niet door te snoeien in de zaken die we delen, in die zaken die Vlaanderen net warm en solidair maken. Alles wat we delen, wordt duurder.”

“Verbinden doe je niet door het inschrijvingsgeld te verhogen in het onderwijs en de werkingsmiddelen te verlagen. Dat doe je niet door de kinderbijslag te verminderen voor schoolgaande en studerende kinderen. Dat doe je niet door de energie- en waterfactuur voor gezinnen te laten stijgen om grote bedrijven te plezieren. Dat doe je niet door alle kosten voor zorg door te rekenen aan senioren in plaats van een maximumfactuur in te voeren. Verbinden doe je evenmin door de tarieven van De Lijn te verhogen of ouderen mobiliteit te ontzeggen. Zo koppel je mensen net los in plaats van ze te verbinden.”

“Iedereen zal een inspanning moeten doen, maar niet iedereen evenredig. Het is de man of de vrouw in de straat die de rekening dubbel gepresenteerd krijgt: een keer via de belastingen en nog een keer om toegang te krijgen tot de gemeenschappelijke voorzieningen die ze nodig hebben, zoals openbaar vervoer of degelijk onderwijs. Europa toonde de voorbije jaren al aan tot wat zo’n omgekeerde herverdeling leidt.”

“Miljoenen gezinnen zijn de verliezers en zij die onze hulp nodig hebben, dreigen helemaal in de kou te staan. Dit staat mijlenver van onze visie op een warme en solidaire samenleving. Dit is geen model waarin we er allemaal samen op vooruit gaan, maar alleen de sterksten. Dit is een beleid waarin vooruitgang enkel is weggelegd voor een kleine groep winnaars.”

“Dit Vlaanderen dreigt bijzonder kil te worden. Een Vlaanderen bestuurd door een notaris die zich baseert op cijfers, grafieken en tabellen in plaats van op mensen. Een Vlaams beleid voor de sterksten, in plaats van een sterker Vlaanderen. Vertrouwen creëren doet dit absoluut niet”, besluit Tobback.