BRUSSEL (BELGA) De bijzondere Kamercommissie die zich zal buigen over 'dieselgate' heeft maandag een hele lijst sprekers opgesteld die ze de komende weken wil horen. Ook het Amerikaanse milieuagentschap EPA, dat de zaak van de sjoemelsoftware bij Volkswagen uitbracht, zal uitgenodigd worden. Net als de Duitse dienst die instaat voor het homologeren van wagens, aldus ondervoorzitster Maya Detiège (sp.a).

De verschillende fracties in de bijzondere commissie spraken af om hun hoorzittingen te bundelen rond vijf thema's: consumentenbescherming, volksgezondheid, leefmilieu, Europa en de toekomst. Per thema werd telkens een vijftal experten of belanghebbenden aangeduid die een uitnodiging mogen verwachten. Zo willen de parlementsleden uiteraard Volkswagen België, Audi Brussel en Volvo België horen, maar bijvoorbeeld ook de Europese directoraten-generaal Leefmilieu en Interne Markt.

Daarnaast mag een hele reeks professoren, bijvoorbeeld gespecialiseerd in zaken als autotechnologie of toxicologie, een uitnodiging in de bus verwachten. Net als belangengroepen zoals Febiac, Agoria en de federatie van de katalysatorenindustrie. Volgende week maandag starten de eerste hoorzittingen, die wellicht tot begin januari zullen lopen.

Detiège toont zich alvast tevreden met de lijst sprekers die tussen de partijen is afgesproken. Dat ook specialisten autotechnologie hun opwachting zullen maken, vindt ze bijvoorbeeld belangrijk "omdat autobouwers zoals Volkswagen claimen dat ze technologisch niet in staat zouden zijn om te voldoen aan de Europese regels"

 

Bron: BELGA