Prins Filips Willem van Oranje Nassau was de zoon van Willem van Oranje. Hij deed zijn intrede op 27 mei 1602. Op 21 februari 1618 overleed hij in Brussel en zoals hij in zijn testament verlangde, werd hij in Diest begraven in de Sint-Sulpitiuskerk op 1 april 1618.

400 jaar later, in 2018, zet de stad Diest de geschiedenis en het cultureel erfgoed rond Filips Willem en Diest als Oranjestad in de kijker. Een tentoonstelling in de Lakenhalle zal de basis vormen van dit project.

Schepen van Cultuur en Toerisme Jos Uyttebroek hoopt dat Diest zich in 2018 opnieuw als Oranjestad op de kaart kan zetten: "Op die manier hopen we meer toeristen naar Diest te lokken. We willen ook zo veel mogelijk verenigingen stimuleren om deel te nemen en initiatieven te ontwikkelen. Hiervoor voorziet de stad een subsidiebudget van 10.000 euro. Zo denk ik bijvoorbeeld aan oranje wandelingen begeleid door een gids. Ook hopen we dat de Diestse scholen mee op de kar springen aangezien er ook een educatief aspect aan het project zit."

Voor meer info:

Jos Uyttebroek
Schepen van Cultuur en Toerisme
013 31 21 21