De digitale sector kan voor heel wat extra innovatie en tewerkstelling zorgen in heel Europa. “Maar tegelijkertijd mogen we ook de rechten van de consument niet vergeten”, zegt Europees parlementslid Kathleen Van Brempt. Zowel het parlement als de Commissie hebben tijdens de vorige legislatuur voorstellen gedaan om de digitale markt beter te regelen, maar de Europese lidstaten blijven op de rem staan. “Zo zijn de roamingkosten, de extra kosten die de operatoren aanrekenen als je vanuit het buitenland belt of surft, nog niet afgeschaft In 2015 moeten die volledig afgeschaft worden, maar de lidstaten houden dit dossier tegen en willen uitstel. Dat betekent niet enkel onnodige hogere kosten voor de consument, het betekent ook dat er geen echte eengemaakte mobiele markt kan ontstaan. Zonder roamingkosten zou elke Europeaan in de toekomst voor de goedkoopste telecomoperator kunnen kiezen, waar die zich ook in Europa bevindt.”

Ook de toenemende macht van grote internetzoekmachines is onrustwekkend. “De zoekmachines bieden ook andere diensten aan, zoals advertentiediensten en apps. Ze kunnen een grote impact hebben op gebruikers. Via de zoekmachine kunnen zij hun eigen diensten opdringen of voorrang geven, zodat de consument uiteindelijk geen keuze meer heeft. Wij vragen om een grondig onderzoek te doen naar de impact van grote zoekmachines én, indien nodig, die zoekmachines af te splitsen van hun andere diensten,” zegt Van Brempt.

Tot slot moet ook de netneutraliteit bij wet gegarandeerd worden. “Dat betekent dat consumenten het recht hebben om alle informatie op het internet aan dezelfde snelheid te kunnen ontvangen. Internetproviders willen graag deals sluiten met bedrijven die dan tegen betaling ‘sneller’ informatie kunnen doorsturen. Ze willen ook bedrijven die veel netwerkcapaciteiten verbruiken, zoals Netflix of YouTube, kunnen vertragen of hen compensaties aanrekenen. Dat zou oneerlijk zijn tegenover kleinere bedrijven en start ups die zich dergelijke compensaties niet kunnen veroorloven. Daarom moet netneutraliteit bij wet geregeld worden.”