WEEK VAN DE VRIJWILLIGER

JIJ BENT ONZE NUMMER 1

Als we al die vrijwilligers, die in onze gemeente actief zijn voor de gemeente, ocmw, verenigingen, scholen familie, buurt samentelt komt op een indrukwekkend aantal uit. Altijd, bij zonneschijn en stortregen.

Er werden 753.234 Vlamingen geteld die vrijwilligen. Dat is een hele hoop mensen die hun vrije tijd, energie, emotie, warmte, sterkte, talent investeren. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, of omdat ze vinden dat het nodig is om te ageren.

Omdat ze geloven dat door een deeltje van jezelf te geven voor en met anderen, een ideaal of wat dan ook, de wereld erop vooruit zal gaan. Dat impliceert vaak doorzetten, op de tanden bijten, verdriet verwerken, tegenkanting trotseren. Evengoed weet die vrijwilliger dat hij of zij er zoveel voor terugkrijgt: een glimlach, de wetenschap dat mensen hun weg (terug) vinden in de samenleving, een mens, een dier of een plant van een gewisse dood hebben gered.

De vrijwilliger beseft dat een normale, gezonde maatschappij niet gediend is van polarisering en permanente gevechten voor het grote gelijk. Vrijwilligers zijn sociale wezens, die (Oh, dat woord!) verbondenheid realiseren, solidair zijn met anderen, vertrouwen hebben in de mensen waarmee ze een gemeenschap vormen. Daar schuilt net de kracht en de meerwaarde van het vrijwilligerswerk in.

Ik vind het goed dat de vrijwilligers geteld zijn. Door hen te tellen, tellen ze immers meer mee. Niemand kan zomaar beweren dat vrijwilligers een kleine, marginale groep vormen. Nee, het gaat om een aanzienlijk deel van de Vlaamse bevolking die door weer en wind, een hittegolf of vrieskou bezig zijn. Mensen die werken en mensen die (niet meer) werken. Mannen met baarden en vrouwen die graag patékes eten. Drukbezette intellectuelen naast mensen met ‘gezond boerenverstand’. Kortom de schoonheid van het vrijwilligerswerk ligt in de diversiteit van mensen die ervoor kiezen om te vrijwilligen en dat is toch gewoon fantastisch?

Vrijwilligers, dank voor jullie inzet. Ik heb een verzoek:vertel over je vrijwilligerswerk en besmet gewoon de mensen rondom je met dat vrijwilligersvirus. Absoluut onschadelijk voor de gezondheid, maar essentieel
voor een gezonde maatschappij die vooruit wil. En geniet met volle teugen van jullie Week van de Vrijwilliger. Dubbel en dik verdiend!.