Goed gezondheidsbeleid begint met eerlijke evaluatie. Ik ben om toch enigszins verbaasd over de "goednieuwsshow" die minister Vandeurzen verkondigde over de gezondheid van de Vlamingen. Van de 32 doelstellingen die we ons in 2009 hebben gesteld, zijn er welgeteld zes gehaald. Dat is een dikke buis. Het is niet omdat een aantal gezondheidsindicatoren gunstig evolueren, dat het beleid voldoet. Nochtans is het cruciaal om de Vlamingen al op jonge leeftijd aan te zetten tot voldoende beweging en gezonde eetgewoonten.

Minister Vandeurzen pakt vandaag uit met zijn langverwachte evaluatie van het preventieve gezondheidsbeleid. In plaats van aan te geven welke doelstellingen Vlaanderen al dan niet gehaald heeft, geeft het rapport aan welke indicatoren ‘gunstig evolueren’.
Op die manier verhult de minister dat zijn beleid op 26 van de 32 doelstellingen gefaald heeft. Kinderen bewegen onvoldoende, nog te weinig mensen eten voldoende fruit en groenten en het aantal mensen met problematisch overgewicht neemt zelfs toe. Het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft, stijgt niet.

Nochtans moest Vlaanderen het in 2015 op al die punten minstens 10 procent beter doen dan in 2009. Door nu met zogenaamd gunstige evoluties te zwaaien, verstopt minister Vandeurzen het feit dat het beleid over de hele lijn gefaald heeft. De doelstellingen zijn niet bereikt. Nochtans wil minister Vandeurzen dit weekend nieuwe gezondheidsdoelstellingen presenteren op basis van deze evaluatie.
Sp.a wil daar graag constructief aan meewerken. Maar een goed beleid start met een eerlijke evaluatie. Met een vrijblijvende goednieuwsshow gaan we de gezondheid van de Vlamingen niet verbeteren.