"Ik ga vreemd, want ik heb een partner in het Zuiden.", zegt sp.a-Kamerlid en fos-Voorzitter Dirk Van der Maelen. "Die partner is een organisatie die opkomt voor het welzijn van de lokale bevolking omdat ze, net als ik, vindt dat gezondheid een recht is voor iedereen wereldwijd."

Naar jaarlijkse gewoonte lanceert fos-socialistische solidariteit in het voorjaar haar campagne. Een campagne die gedragen wordt door de hele socialistische beweging. Met de slagzin ‘gezondheid is een recht voor iedereen wereldwijd!' drukt fos, samen met ABVV, de socialistsiche mutualiteiten en sp.a, erop dat gezondheid een enorm belangrijk thema is.

In Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika is de kwaliteit van de gezondheidszorg vaak heel slecht. Arm maakt ziek en ziek maakt arm. Dagelijks sterven 24.000 mensen aan de gevolgen van dikwijls vermijdbare ziekten. In landen waar geen sociaal vangnet is, zijn ziektes een regelrechte bedreiging voor je bestaanszekerheid.

Mensen in het Zuiden zijn hierover terecht verontwaardigd en blijven niet bij de pakken zitten. Samen met hun vakbond, coöperatieve, vrouwenorganisatie of mutualiteiten nemen ze initiatieven. "Organisaties die van aanpakken weten, dat zijn de fos-partners!," aldus Van der Maelen. "Daarom steun ik een partner in het Zuiden."

Ga ook ‘vreemd' voor het goede doel, steun een fos-partner.