Een student kan gedurende 50 dagen per jaar werken onder het statuut van jobstudent. Op zijn loon wordt dan een heel kleine persoonlijke sociale bijdrage ingehouden. Maar een studentondernemer is slechts vrijgesteld van sociale bijdragen als hij minder dan 1.424 euro per jaar verdient. Komt hij daar boven, dan moet hij de volle bijdrage als zelfstandige in bijberoep betalen.

“Deze discriminatie is niet rechtvaardig. Het wetsvoorstel dat ik indien werkt dat weg en geeft de studentondernemer een echt statuut. Als ondernemen in je bloed zit en als je een goed idee hebt, waarom dan wachten op je diploma om te beginnen? Geen betere omgeving denkbaar dan een hogeschool of universiteit om de eerste stappen te zetten in het bedrijfsleven”, aldus Ann Vanheste. “Laat ons dus jonge studerende ondernemers steunen door de regelgeving te vereenvoudigen en hen beter te ondersteunen.”

Ook is een goede begeleiding op de universiteit of hogeschool een must. “Wij willen jongeren de kans geven om hun origineel idee om te zetten in de praktijk, maar wel onder begeleiding. De jongeren moeten direct de nodige economische en bedrijfskundige lessen krijgen om hun bedrijf ook goed op te richten en te leiden”, besluit Ann Vanheste.