Minister Muyters moet  een einde te maken aan de discriminatie van meisjes door de Koninklijke Belgsiche Zwembond. Deze ontvingen vandaag de AUWCH-prijs van de Vrouwenraad. Deze prijs is terecht! De Zwembond verbiedt meisjes van 15 nog langer in gemengde ploegen aan waterpolo te doen. De facto betekent dat dat zij hun sport niet meer kunnen beoefenen.

Voor mij kan dat niet door de beugel. Wat de Zwembond doet, is duidelijke discriminatie én flagrant in tegenstrijd met het nieuwe sportdecreet, dat de sportfederaties verplicht om voor iedereen een aanbod te voorzien, jong en oud, meisjes en jongens. Het is nu aan minister Muyters om zijn verantwoordelijkheid te nemen en om te bewijzen dat zijn nieuwe sportdecreet werkt. Alle meisjes in Vlaanderen die aan waterpolo willen doen, moeten daar de kans toe krijgen.

Sporten is gezond, leuk en draagt bij tot de sociale ontwikkeling van onze jongeren. Uit recent onderzoek van de KUL, UGent en het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat slechts 2,4% van de Belgische tieners voldoende beweegt en dat meisjes het gemiddeld nog slechter doen dan jongens. Net die groep jaagt de zwembond nog eens weg. Hoog tijd om daar tegen op te treden.


Luister hier naar wat meisjes er zelf van vinden!