"De afgelopen 48 uur heeft N-VA een bocht van 180 graden gemaakt over de kilometerheffing en hebben N-VA en CD&V hun eigen beleid compleet begraven", zegt Joris Vandenbroucke. "Dit is echt de hypocrisie voorbij."


Na jarenlang de invoering van een slimme kilometerheffing te bepleiten, voerde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de heffing dinsdag af. Ook coalitiepartner CD&V gaat plots op de rem staan. 

"Wat ik de afgelopen twee dagen gehoord heb, is de hypocrisie voorbij", reageert Joris Vandenbroucke. "Weyts heeft jarenlang gezegd dat de kilometerheffing de files zou oplossen. Intussen heeft hij bespaard op de werkingsmiddelen en het aanbod van De Lijn en heeft hij spitsstroken aangelegd die meer files aantrekken. Zijn recordbudgetten hebben enkel geleid tot recordfiles. En nu maakt hij uit plat opportunisme een bocht van 180 graden? En CD&V zit al jaren mee in beide regeringen die bespaard hebben op het openbaar vervoer. Zij komen nu pleiten voor meer investeringen in de alternatieven voor de wagen. Waarom hebben ze dat de voorbije jaren niet gedaan?"

Voor Vandenbroucke is het duidelijk: als we straks niet allemaal willen stilstaan, zijn er extra investeringen nodig. “Maar dan vooral in alternatieven voor de wagen zoals het openbaar vervoer, in fietssnelwegen, enz... Wat we niet nodig hebben, zijn investeringen in bijkomende wegcapaciteit waarvan iedereen ondertussen weet dat ze enkel meer verkeer aantrekken en tot nog langere files leiden.”