1 persoon, 1 mandaat. Zo eenvoudig is het. Om politiek opnieuw geloofwaardiger te maken. Om nóg dichter bij de mensen te staan. Tussen hen en mét hen. Samen, van onderuit, transparant en zonder taboes. Dat is de uitkomst van het congres dat sp.a vandaag in Plopsaland hield, samen met haar gezinsdag. 10.000 mensen en kinderen genoten van de verschillende attracties en de zon aan de kust.

Simpelweg omdat 2 mensen meer kunnen dan 1, dat is de eenvoudige boodschap. “Ik ben bijzonder trots dat we dit vandaag allemaal samen, met iedereen die sp.a na aan het hart ligt, beslist hebben. Om nog meer tijd te kunnen vrijmaken voor wat ons dagelijks bezighoudt: de zorgen en de dromen van mensen”, zei John Crombez in zijn speech na afloop van het congres.

“De partij vernieuwen, is dan ook de zaak van ons allen. Dat is elk talent naar waarde schatten. Dat is elk talent sneller de kans, het vertrouwen, én de verantwoordelijkheid geven, om voor sp.a in de voorlinie te staan. Meer nieuwe, en ook jonge gezichten. Om samen met ervaren mensen onze partij vorm te geven. Vandaag is nog maar het begin.”

Crombez deed tot slot een nieuwe oproep naar de ministers in dit land om echt te luisteren naar de zorgen van mensen. Om ze weer zekerheid, hoop en perspectief te bieden. En om te terug te komen op keuzes die oneerlijk zijn zoals de Turteltaks. Crombez: “Of een nieuwe kinderbijslag die de kinderarmoede doet toenemen in Vlaanderen, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Net als een minister die eerlijke belastingen voor multinationals tegenhoudt.”

Crombez wil weg van het opbod, het conflict en de ronkende verklaringen. Hij richtte zich dan ook specifiek tot de regeringen en vakbonden samen tijdens deze examenperiode. “Zorg er toch voor dat studenten op hun examen geraken.”