Naast de talloze mogelijkheden om te sporten, is het Hemelrijkpark voor velen ook de ideale plek om te onthaasten.  Een ontspannende wandeling, even verpozen op een bank, een wandelingetje met de hond, picknicken op de grote wei, gezellig met de kinderen vertoeven in de speeltuin, genieten van de natuur,…

Dat willen we ook in de toekomst zo houden, maar er is dringend onderhoud nodig aan het park.  Daarom krijgt het gefaseerd een grote onderhoudsbeurt, worden de dreven hersteld, een hondenspeelzone aangelegd én komen er in het najaar ook enkele mooie solitaire parkbomen bij.

In het voorjaar werden de wandelpaden al gerenoveerd en voorzien van een nieuwe laag dolomiet.  Zo werd ook het wandelcomfort verhoogd en het park ook toegankelijker gemaakt voor onder andere mindermobielen en kinderwagens.  Ook de wateroverlast in de nabijheid van de cage-soccer werd aangepakt en het speeltuintje kreeg er twee lage-instap-speeltoestellen voor jongere kinderen bij.  In de nabijheid van dat speeltuintje wordt er in de toekomst trouwens ook nog een fietsleerpad aangelegd.

De zone onmiddellijk achter de sporthal werd intussen mooi aangeplant en ook in het bosje tegen de atletiekpiste werden noodzakelijke onderhouds- en snoeiwerken uitgevoerd.

De groendienst beheert bomen in parken en straten om ze zo lang mogelijk gezond te houden.  Toch moet de gemeente soms ingrijpen en een boom kappen. Belangrijk bij die beoordeling is vaak de veiligheid van de omgeving.  Dat is ook zo in het Hemelrijkpark, waar in het najaar vooral om veiligheidsredenen nog enkele dode en zieke bomen zullen worden gerooid. Anderzijds er komen er ook mooie solitaire parkbomen bij.  Enkele stammen zullen daarbij behouden blijven. Dood hout is immers zelf een bron van leven en een voedingsbodem voor tal van schimmels, dieren en planten.

HONDENSPEELZONE

Achteraan in het park wordt op zaterdag 9 september om 11 uur officieel een mooie hondenspeelzone in gebruik genomen.  Daarmee willen we op een diervriendelijke en positieve manier de problematiek van loslopende honden in het park aanpakken.  Dit is na de hondenloopzones in de Wildertse Duintjes en in het Statiebos de derde afgebakende zone waar honden zonder leiband naar believen zullen kunnen ravotten.

DUURZAAM DREVENPLAN

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en groenbeleid (sp.a): “In opdracht van de gemeente maakte een gespecialiseerd bureau een gedetailleerde studie van de dreven rond de Kiekenhoeve, het Karrenmuseum en het sportpark.  Op basis van dit rapport werkte het Regionaal Landschap De Voorkempen voor ons een plan uit om de mooie dreven in het park te herstellen en veilig te maken voor wandelaars door achterstallige snoeiwerken uit te voeren. Verschillende bomen zijn in zeer slechte staat en zullen moeten gerooid worden en vervangen door nieuwe aanplant”.

De uitvoering van dit drevenplan loopt over drie jaar (2017 tot 2019). De kostprijs ervan wordt geraamd op 100.000 euro. Omdat de werken in waardevol ‘ankerplaats’-gebied liggen ontvangen we voor hiervoor vanuit Vlaanderen een subsidie van 40 %.