Samen met de opening van drie nieuwe standplaatsen in Leuven, verwelkomt stad Leuven de vijftigste deelwagen van cambio. “Tegen eind dit jaar willen we naar zestig deelvoertuigen, om de groei van autodelen in Leuven verder te stimuleren”, zeggen schepenen Mohamed Ridouani en Dirk Robbeets.

Met 1.300 cambio-gebruikers is Leuven dé autodeelstad van Vlaanderen. “Autodelen speelt niet alleen een belangrijke rol om de parkeerdruk op straat te verminderen en de publieke ruimte op te waarderen, het is ook een van de puzzelstukjes om Leuven op termijn klimaatneutraal te maken”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani.

Recent bevroeg Leuven haar inwoners over autodelen. “De Leuvenaars die de enquête invulden, gaven aan dat een standplaats op maximaal 1 kilometer van hun woning mag liggen”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. “Vandaar dat we met cambio drie nieuwe standplaatsen openen, aan de Philipssite, aan Heverlee station en in de Petermannenstraat. Niet toevallig locaties waarvan Leuvenaars aangaven dat ze daar graag een cambio-standplaats zouden willen.” In totaal telt Leuven nu 23 standplaatsen.

Leuven voorziet ook budget om de bestaande standplaatsen verder uit te breiden. “Zo is er ook met extra gebruikers altijd een wagen beschikbaar”, zegt Ridouani. “Zo werken we verder aan onze ambitie om tegen 2020 het aantal autodelers in Leuven te verdriedubbelen.”

Sinds kort heeft cambio met de Fiat 500 een kleine, wendbare stadswagen in haar vloot. “We willen ons aanbod verbreden om onze gebruikers zo goed mogelijk te bedienen”, zegt Geert Gisquière, verantwoordelijke voor cambio Vlaanderen. “De meerderheid van onze gebruikers is tussen 26 en 49 jaar oud. Al zien we een toenemend aantal jongere en oudere chauffeurs de weg vinden richting autodelen. Bovendien blijken ook meer en meer gezinnen voor cambio te kiezen. Daarom ontwikkelden we aangepaste formules en zorgen we ervoor dat er in onze vloot verschillende soorten wagens beschikbaar zijn.”