Vandaag 1 maart vond in het Damiaaninstituut een vormingssessie plaats met twee klassen van het Centrum Leren en Werken.

De vraag naar een betaalbare woning voor jongeren met een leefloon is groot. Daarom ontwikkelde IGO, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, ‘Dromen van alleen wonen’. Dit is een educatief spel  voor (kwetsbare) jongeren vanaf de 3de graad middelbaar onderwijs om hen wegwijs te maken in het zoeken en behouden van een betaalbare woning. De provincie gaf hiervoor een subsidie van 5.000 euro.

 ‘Jongeren worden via spelvormen geconfronteerd met de complexe realiteit van de woningmarkt en de huurwetgeving’. zegt Sarah Lambrechts van IGO. ‘Doorheen het spel is er begeleiding vanuit IGO zelf. Zo is het mogelijk om steeds duiding te geven en de jongeren spelenderwijs en stapsgewijs inzicht te geven in de financiële gevolgen van zelfstandig wonen’.

‘De woningmarkt, en vooral de huurwetgeving, zijn voor  jongeren vaak een ver-van-hun-bed-show. Alleen wonen wordt vaak zwaar onderschat. Er komt heel wat bij kijken, zowel op financieel, administratief en emotioneel vlak. Met deze vorming leren ze op een dynamische manier hoe ze een betaalbare woning kunnen vinden én houden.  Aan de hand van een spel maakt IGO duidelijk dat er wel degelijk een verband is tussen studeren, werken en wonen. Simpel uitgelegd: goede studieresultaten geven je meer kansen op de arbeidsmarkt. En een degelijke job geven je meer kansen op de huizenmarkt’, besluit Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

 

Voor meer info over het spel ‘dromen van alleen wonen’:

IGO
Sarah Lambrechts, projectverantwoordelijke
sarah.lambrechts@igo.be