Martin Luther King droomde van zonen van slaven en zonen van slaveneigenaars die samen rond een 'tafel van broederschap' zaten. Van zijn kinderen die beoordeeld zouden worden op wie ze zijn, en niet op welke kleur ze hebben of wie hun ouders waren. Van gelijkheid tussen mensen.

Wie een andere kleur of een vreemde naam heeft, wie geboren wordt in een kansarm gezin, geraakt nog altijd moeilijker aan een diploma, een job of een huis.

"I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Martin Luther King die historische woorden sprak, in misschien wel de beroemdste speech ooit. Het is en blijft dan ook één van de meest iconische zinnen uit onze moderne geschiedenis. Niet alleen omwille van de figuur die hem uitsprak, niet alleen omwille van het moment waarop hij hem uitsprak en niet alleen omwille van de omstandigheden waarin hij ze uitsprak. Maar vooral omwille van de universele draagwijdte van de woorden: elke samenleving die weigert om de ongelijkheid - of ze zich nu manifesteert via etnische, socio-economische, leeftijdsgebonden of andere breuklijnen - te bestrijden, gaat ten onder.

Op 50 jaar tijd is er veel veranderd. Veel verbeterd. In de Verenigde Staten en bij ons. Maar de droom van Martin Luther King is nog altijd geen werkelijkheid. Wie een andere kleur of een vreemde naam heeft, wie geboren wordt in een kansarm gezin, geraakt nog altijd moeilijker aan een diploma, een job of een huis. Discriminatie blijft een sluipend gif, en ons land kent nog altijd eerste- en tweederangsburgers. Het werk is nog lang niet af.

Vijftig jaar later krijg ik kippenvel als ik Martin Luther King hoor spreken. Waan ik me even tussen die 250.000 mensen die in 1963 naar hem luisterden in Washington. Met open mond, hun harten gevuld met strijdlust en hoop.

Vijftig jaar later is het hoog tijd om nieuwe, grote stappen vooruit te zetten. Om discriminatie nog harder aan te pakken, om van iederéén eersterangburgers te maken, om echte gelijkheid te installeren.

"Now is the time."