De rustige en groene omgeving rond Abdij van Park is voor veel fietsers een geliefkoosde route. De zachte wegen, waar weinig gemotoriseerd verkeer komt, zijn een goed alternatief voor de Geldenaaksebaan om naar het bedrijventerrein en het Sint-Albertuscollege in Haasrode te fietsen. “De Duivelsweg en de Abdijstraat, twee van die zachte wegen in de omgeving van de abdij, hebben we heraangelegd om het veiliger en aangenamer te maken voor fietsers”, zegt schepen van openbare werken Dirk Robbeets.

De twee straten zijn een belangrijk onderdeel van het Leuvens fietsnetwerk. “De Abdijstraat en de Duivelsweg zijn twee holle wegen en waren tot voor kort niet comfortabel om over te fietsen”, zegt Robbeets. “Nu de straten heraangelegd zijn met twee fietsstroken in beton, gescheiden door een kasseistrook, zal het veiliger en comfortabeler fietsen zijn.”

De wegen liggen in het beschermd landschap rond Abdij van Park. “Daarom kregen we van het Agentschap Ontroerend Erfgoed niet de toestemming om er, zoals gewoonlijk, een brede strook asfalt te leggen”, zegt Robbeets. “We mochten ook geen verlichting plaatsen.”

De heraanleg kostte 425.000 euro. Het laatste stukje van de Duivelsweg, aan de Hoegaardsestraat, zal in een latere fase op dezelfde manier heraangelegd worden. Eerst moet er nog nieuwe riolering geplaatst worden.

Binnenkort starten ook de werken aan de fietstunnel onder de Tiensesteenweg. Die tunnel verbindt de Martelarenlaan, een toekomstige fietsstraat met de Harboortstraat in Heverlee en zal het fietscomfort en de veiligheid richting Haasrode en Tienen sterk verbeteren.