Vorig jaar werden jeugdverenigingen die duurzaam op kamp gingen beloond. Minder afval op kamp, meer gebruik maken van het openbaar vervoer of de fiets, koken met biologische of seizoensgebonden groenten van de lokale boer, een ‘veggie-dag’ inlassen, gebruik van fairtrade-producten, gebruik van milieuvriendelijke afwas- en onderhoudsproducten, kraantjeswater als dorstlesser, kampkippen meenemen, … Het zijn maar enkele ideeën waarmee we ook deze zomer Essense jeugdverenigingen willen stimuleren. Om duurzaam op kamp te gaan en ook bij kampaankopen te kiezen voor duurzame en eerlijke handel.

Vorig jaar werkten de jeugddienst en de duurzaamheidsambtenaar voor de eerste keer een wedstrijd uit die Essense jeugdverenigingen die duurzaam op kamp gaan belonen.  

In het kader van hun opleiding evalueerden Winand van den Bergh (scouts Heikant) en Bert Verbouw (scouts Centrum), beiden studenten industrieel ingenieur, samen met de jeugddienst en de leiding van de Essense jeugdverenigingen het bestaande reglement.   Dat moet het niet alleen verbeteren en aanvullen, maar zal ook ervoor zorgen dat dit jaar hopelijk nog meer kampen duurzamer zullen worden georganiseerd.  Bovendien kregen de aanwezige jeugdverenigingen een leuk hebbedingetje: een systeem van zwarte buizen om met zonnewarmte warm water te genereren.

Ook dit jaar krijgen deelnemende jeugdverenigingen als beloning dus potten ‘eerlijke chocopasta’ van Oxfam Wereldwinkels mee op kamp.

“Na het kamp rapporteren de jeugdbewegingen over de uitgevoerde acties. Zo dingen ze mee naar mooie prijzen als ‘meest duurzaam kamp’, aldus Helmut Jaspers, schepen van jeugd en duurzaamheid (sp.a).