Elk jaar verwerkt Westvlees uit Westrozebeke ruim 100.000 ton varkensvlees. Dat vlees is niet alleen bestemd voor uw slager en supermarkt, maar ook voor de export. “Vorig jaar signaleerde de bedrijfsleider me echter dat ze hun greep op de markt dreigden te verliezen”, zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte. “Dat kwam omdat ze niet op konden tegen de Duitse dumpingprijzen. Daar werkten ze met mini-jobs van soms 2 of 3 per uur, terwijl ze hier een eerlijk loon van 27 euro betaalden. Bovendien hadden ze het steeds moeilijker om werknemers te vinden.”

Om die oneerlijke concurrentie aan te pakken, zorgde Johan Vande Lanotte voor een lastenverlaging voor laaggeschoolde jongeren. “Die hebben het al moeilijk op de arbeidsmarkt. En zij dreigden het slachtoffer te worden van de oneerlijke concurrentie. Daarom krijgen bedrijven die laaggeschoolde jongeren tot 30 jaar, die reeds 6 maanden werkloos zijn, in dienst nemen een loonlastenverlaging tot 1000 euro per maand. Zonder dat de werknemers aan nettoloon inboeten.”

Daarnaast bleef sp.a via de Europese Commissie ook de druk op Duitsland opvoeren om de mini-jobs en de hongerlonen aan te pakken. Iets wat uiteindelijk ook gebeurd is.

Om tenslotte nieuwe werknemers te vinden, kwam er een samenwerkingsverband tussen Westvlees, de lokale VDAB, het economisch huis Oostende en de RVA. “In de streek rond Westrozebeke zijn er nauwelijks werklozen”, legt Johan Vande Lanotte uit. “In naburige regio’s echter wel. Daarom heeft het bedrijf pendelbusjes ingelegd vanuit Oostende. Binnenkort gebeurt dit ook vanuit Menen-Wervik en Kortrijk. Bovendien krijgen de nieuwe werkkrachten een intensieve begeleiding van zowel het bedrijf als de VDAB.”

Bij Westvlees zien ze inmiddels hun export weer draaien. "Westvlees is voor ons een goed voorbeeld. Als het hier lukt, dan moet het ook lukken in andere bedrijven en zelfs in andere sectoren", besluit Vande Lanotte.