sp.a-schepen van stadsontwikkeling Tom Balthazar stelde vandaag de plannen voor Ecowijk Gantoise voor, een nieuwe wijk in Gentbrugge, goed voor 300 nieuwe woningen en een centraal nieuw wijkpark.

De terreinen van het voormalige Ottenstadion en de tennis- en hockeyclub La Gantoise maken plaats voor een groene, kindvriendelijke woonwijk. Die wordt ontwikkeld door  het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent (op het Ottenstadion-gedeelte) en de private ontwikkelaar Ecowijk nv (op het deel van La Gantoise).

'De doelstellingen op het gebied van energie, mobiliteit, groenvoorziening en kindvriendelijkheid zijn groot', vertelt Tom, voorzitter van sogent. 'De ambitie is om een modelwijk voor de 21ste eeuw te bouwen, met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Dat vergt een brede aanpak op meerdere fronten. De CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd, hernieuwbare energie wordt lokaal opgewekt en water wordt waar mogelijk hergebruikt.' Voor elk aspect van de ontwikkeling wordt gezocht naar de meest duurzame aanpak. Ecowijk Gantoise zal voorrang geven aan fietsers en voetgangers. Het wordt een autoluwe wijk met ondergrondse parkings. Naast de vlotte verbindingen met het openbaar vervoer wordt ook ingezet op fietsgebruik en autodelen. De bewoners zullen faciliteiten aangeboden krijgen inzake auto- en fietsdelen.

'Op het deel van sogent onderzoeken we of er ook cohousing, zorgwoningen en/of assistentiewoningen mogelijk zijn. We zullen hier ook een belangrijk aandeel budgetwoningen realiseren', weet Tom. 'Centraal in de nieuwe wijk komt  een wijkpark dat publiek toegankelijk zal zijn. Er komen ook ruime parkarmen naar de omliggende straten; alles samen is de groene publieke ruimte goed voor 2 ha. Zowel de bewoners als de ruime buurt zullen hiervan kunnen genieten.'

Nu wordt de verkavelingsvergunning ingediend.  Ecowijk nv wenst de bouw van de eerste woningen op het hockeydeel aan de Van Laethemstraat eind 2017 aan te vatten.  De aanleg van het wijkpark, waarvan de start is voorzien in 2018, neemt sogent voor zijn rekening.

Bekijk ook het filmpje: http://www.avs.be/avsnews/ecowijk-gantoise-moet-voorbeeldwijk-worden