“Zelfs al hangen er in ons land 10.000 AED-toestellen waarmee mensen met een hartstilstand kunnen gered worden, toch overleven amper twee op de dertig mensen per dag zo’n hartstilstand”, zegt Bert Moyaers. “Een app kan dat verhelpen.”

Een automatische externe defibrilator (AED) kan heel wat levens redden. Wanneer men binnen vijf minuten na een hartstilstand reanimatie opstart met zo’n AED-toestel, wordt de overlevingskans bijna vertienvoudigd. 

“Toch weten veel mensen nog altijd niet wat een AED-toestel is, laat staan dat ze er één in de directe omgeving weten hangen’, zegt Bert Moyaers. “En dat is een spijtige zaak. Jaarlijks sterven er in ons land 11.000 mensen aan een hartstilstand. De overlevingskans zou stijgen met 50 tot 60 procent als mensen weten waar een toestel hangt en wat ze er mee moeten doen.”

 “Wie een overzicht wil van de locaties met apparaten, moet dat in principe gaan halen bij de FOD Volksgezondheid. Wie de hele lijst wil raadplegen moet zich eerst registreren. “Daarna krijg je een excelbestand toegestuurd dat niet accuraat is.In deze mobiele tijden zou er toch een app moeten ontwikkeld worden waarmee je meteen zicht krijgt op toestellen in de directe omgeving. Dat impliceert wel dat men ook alle toestellen effectief registreert, wat vandaag dus duidelijk niet het geval is.”

Daarnaast stelt Moyaers vast dat veel toestellen niet bereikbaar zijn buiten de openingsuren van gebouwen. “Dat is natuurlijk zinloos. Het is belangrijk dat dergelijke toestellen altijd en overal toegankelijk zijn. Het kan nog heel wat beter met die bereikbaarheid.”

 Tot slot vindt Moyaers het erg spijtig dat er nog altijd onvoldoende bewustzijn is rond hartproblemen. “Het is onbegrijpelijk dat er nog gemeenten zijn die niet mee instappen in het project ‘Hartveilig’ van het Rode Kruis. Vlaanderen zou op dat vlak meer mogen opleggen aan de gemeenten.”