Wie kent Elke Sleurs? Wanneer de staatssecretaris van N-VA de kranten haalt is dat meestal geen reden tot juichen.

Zo verloor ze na amper een half jaar haar belangrijkste bevoegdheid (Fraudebestrijding) aan partijgenoot Johan Van Overtveldt. En nog maar enkele weken terug kondigde ze aan middelen vrij te maken voor verhoor onder hypnose. Die laatste beslissing omschreven experten overigens als ‘volstrekte onzin’, ‘een Belgenmop’ en ‘het domste voorstel in tijden’.

Liet de Gentse politica zich deze keer inspireren door de voedingsreclame op radio of TV? Het derde federale armoedebestrijdingsplan, dat De Standaard kon inkijken, blijkt alleszins van een ondraaglijke lichtheid. Een onsmakelijk menu zonder deftige ingrediënten. Of, zoals een burgemeester uit het Antwerpse ooit zei: geen vette vis, maar borrelnootjes.

En dat is ook de armoedeorganisaties niet ontgaan. Zij reageren zwaar ontgoocheld en stellen dat op die manier de armoede zeker niet zal dalen. Vooral omdat de Vlaamse en de federale regering de facturen voor wie arm is de voorbije jaren flink de hoogte in joegen. Daarmee vergeleken blijven de acties in het plan van Sleurs verschrikkelijk vaag. Behalve dan waar het de verplichte gemeenschapsdienst voor leefloners en langdurig werklozen betreft. Net een maatregel waar de armoedeorganisaties niet achter staan.